Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin sucuk tüketim alışkanlıkları
Abstract
Hayvancılığın yaygın olduğu Afyonkarahisar’da tüketiciler kırmızı et ürünlerine yüksek talep göstermektedir. Bu durum Afyonkarahisar’ı et ve et ürünleri tüketimi bakımından öncü şehirlerden biri haline getirmektedir. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)’ne öğrenim görmek amacıyla Türkiye’nin farklı coğrafik bölgelerinden gelen öğrenciler yöresel et ürünleri tüketimine kısa sürede uyum sağlamaktadırlar. Bu kapsamda çalışmanın amacı AKÜ Veteriner Fakültesi öğrencilerinin sucuk tüketim ve tercihlerini incelemektir. Çalışmada, 2017-2018 yılında fakültede öğrenim gören 325 öğrenciye anket uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak uygulanan anket 3 bölüm, toplam 23 sorudan oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemeye yönelik sorular, ikinci bölümünde katılımcıların sucuk tüketme alışkanlıklarına yönelik sorular, üçüncü bölümde ise öğrencilerin sucuk üretimi hakkındaki bilgi seviyelerini ölçmeye ve Afyonkarahisar’da üretimi yapılan sucukların tercih edilme durumlarına yönelik sorular yer almaktadır. Ankete katılan Veteriner Fakültesi öğrencilerinin %92.3’ünün kırmızı et tükettiği ve et ürünleri içerisinde en çok sucuğu (%67.4) tükettiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte Afyonkarahisar yöresi kasap sucuklarının tercih edilmesi bölgelere göre farklılık göstermiştir. Ayrıca, öğrencilerin geleneksel sucuk ile ticari sucuk üretimi arasındaki farkın ve ticari sucuk üretiminde starter kültür kullanımının bilgi düzeyi sınıflarına göre farklılık göstermiştir. Sonuç olarak, farklı bölgelerden gelen öğrencilerin başta tadı ve lezzeti olmak üzere birçok özelliğine bağlı Afyonkarahisar yöresi sucuklarını daha çok tercih ettiği tespit edilmiştir. Consumers show high demand for red meat products in Afyonkarahisar where livestock is common. This situation makes Afyonkarahisar one of the leading cities in terms of meat and meat products consumption. Students from different regions of Turkey, studied at Afyon Kocatepe University (AKU), quickly adapt to the local meat products consumption. The aim of study was to examine the sucuk consumption and preferences of Faculty of Veterinary Medicine students in AKU. Questionnaires were applied to 325 participants. The questionnaire consists of 3 sections, 23 questions. First part consists demographic features, second part about habits of sucuk consumption and third part was the knowledge levels about the sucuk production and the preferences of the sucuk produced in Afyonkarahisar. It was determined that 92.3% of the students consumed red meat and mostly sucuk (67.4%) in meat products. Moreover, preference of Afyonkarahisar traditional sucuk differed according to regions. In addition, knowledge level of students about difference between traditional sucuk production and commercial sucuk production, and the usage of starter culture in commercial sucuk production differ according to their classes. As a result, it has been determined that Afyonkarahisar traditional sucuk is preferred by students from different regions because of especially taste and flavor.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
10Issue
4Collections
- Cilt 10 : Sayı 4 [17]