Süt toplama tanklarında okratoksin a varlığının belirlenmesi
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2018Author
Keyvan, ErhanYurdakul, Özen
Kocasarı, Fatma
Tutun, Hidayet
Demirtaş, Ahu
Kahraman, Hatice Ahu
Şen, Erdi
Metadata
Show full item recordCitation
Keyvan E. Yurdakul Ö. Kocasarı F. Tutun H. Demirtaş A. Kahraman H. A. Şen E. Detection of Ochratoxin A In Bulk Tank Milk. Kocatepe Vet J. (2018) 11(3): 255-259.Abstract
Okratoksin A (OTA), Aspergillus ve Penicillium türü mantarlar tarafından sentezlenen ve tahıl, kahve çekirdeği, fındık, kakao, bakliyat, bira, şarap, baharat ve kuru üzümde bulunabilen bir mikotoksindir. İnsanlarda ve hayvanlarda, OTA özellikle nefrotoksik, hepatotoksik, nörotoksik, embriyotoksik, immunotoksik, teratojenik ve karsinojenik etkiler gösterir. Okratoksin A kısmen kararlı bir moleküldür ve gıdalara uygulanan işlemlerden sonra bile değişmeden kalabilir. Bu çalışmada; Burdur bölgesinde bulunan süt toplama tanklarında (n:40) OTA varlığının belirlenmesi amaçlandı. Örneklerde OTA varlığı ELISA kullanılarak analiz edildi. Analizler üreticinin talimatlarına göre yapıldı. Süt toplama tanklarından alınan 40 inek süt örneğinde (2-270 ng/l aralığında) OTA bulundu. Bu çalışmanın sonuçları, inek sütünün insan beslenmesinde potansiyel bir OTA kaynağı olarak görülmesi gerektiğini göstermektedir. OTA varlığını süt ürünlerinde daha yoğun bir şekilde incelenmesi ve gerekli mevzuat çalışmaları yapılarak maksimum limit değerlerinin belirlenmesi önerilmektedir. Ochratoxin A (OTA) produced by several Aspergillus and Penicillium species is a mycotoxin that contaminates different foods and feedstuffs, including cereals, coffee beans, nuts, cocoa, pulses, beer, wine, spices, dried vine fruits, meat, milk. In humans and animals, OTA has been observed to be particularly nephrotoxic, hepatotoxic, immunotoxic, neurotoxic, embryotoxic, carcinogenic and teratogenic. Ochratoxin A is a stable molecule and can remain unchanged even after the processes applied. In this study, it was aimed to determine the presence of ochratoxin A in milk samples (n:40) collected from bulk tank milks in Burdur province of Turkey. The presence of OTA in the samples was analyzed by using ELISA. The analyzes were performed according to the manufacturer's instructions. As a result, Ochratoxin A was found in 40 cow’s milk samples (range 2-270 ng/l) collected from bulk milk tanks. The results of this study show that cow’s milk should be considered as a potential OTA source in the human diet. It is proposed to examine the presence of OTA more intensively in dairy products and to determine their maximum limit values by conducting necessary studies.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
11Issue
3Collections
- Cilt 11 : Sayı 3 [19]