Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKeyvan, Erhan
dc.contributor.authorYurdakul, Özen
dc.contributor.authorKocasarı, Fatma
dc.contributor.authorTutun, Hidayet
dc.contributor.authorDemirtaş, Ahu
dc.contributor.authorKahraman, Hatice Ahu
dc.contributor.authorŞen, Erdi
dc.date.accessioned2019-02-04T07:23:20Z
dc.date.available2019-02-04T07:23:20Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationKeyvan E. Yurdakul Ö. Kocasarı F. Tutun H. Demirtaş A. Kahraman H. A. Şen E. Detection of Ochratoxin A In Bulk Tank Milk. Kocatepe Vet J. (2018) 11(3): 255-259.en_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/541596
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5314
dc.description.abstractOkratoksin A (OTA), Aspergillus ve Penicillium türü mantarlar tarafından sentezlenen ve tahıl, kahve çekirdeği, fındık, kakao, bakliyat, bira, şarap, baharat ve kuru üzümde bulunabilen bir mikotoksindir. İnsanlarda ve hayvanlarda, OTA özellikle nefrotoksik, hepatotoksik, nörotoksik, embriyotoksik, immunotoksik, teratojenik ve karsinojenik etkiler gösterir. Okratoksin A kısmen kararlı bir moleküldür ve gıdalara uygulanan işlemlerden sonra bile değişmeden kalabilir. Bu çalışmada; Burdur bölgesinde bulunan süt toplama tanklarında (n:40) OTA varlığının belirlenmesi amaçlandı. Örneklerde OTA varlığı ELISA kullanılarak analiz edildi. Analizler üreticinin talimatlarına göre yapıldı. Süt toplama tanklarından alınan 40 inek süt örneğinde (2-270 ng/l aralığında) OTA bulundu. Bu çalışmanın sonuçları, inek sütünün insan beslenmesinde potansiyel bir OTA kaynağı olarak görülmesi gerektiğini göstermektedir. OTA varlığını süt ürünlerinde daha yoğun bir şekilde incelenmesi ve gerekli mevzuat çalışmaları yapılarak maksimum limit değerlerinin belirlenmesi önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractOchratoxin A (OTA) produced by several Aspergillus and Penicillium species is a mycotoxin that contaminates different foods and feedstuffs, including cereals, coffee beans, nuts, cocoa, pulses, beer, wine, spices, dried vine fruits, meat, milk. In humans and animals, OTA has been observed to be particularly nephrotoxic, hepatotoxic, immunotoxic, neurotoxic, embryotoxic, carcinogenic and teratogenic. Ochratoxin A is a stable molecule and can remain unchanged even after the processes applied. In this study, it was aimed to determine the presence of ochratoxin A in milk samples (n:40) collected from bulk tank milks in Burdur province of Turkey. The presence of OTA in the samples was analyzed by using ELISA. The analyzes were performed according to the manufacturer's instructions. As a result, Ochratoxin A was found in 40 cow’s milk samples (range 2-270 ng/l) collected from bulk milk tanks. The results of this study show that cow’s milk should be considered as a potential OTA source in the human diet. It is proposed to examine the presence of OTA more intensively in dairy products and to determine their maximum limit values by conducting necessary studies.
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.424808en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBurduren_US
dc.subjectOkratoksin A
dc.subjectMikotoksin
dc.subjectSüt
dc.subjectOchratoxin A
dc.subjectMilk
dc.subjectMycotoxin
dc.titleSüt toplama tanklarında okratoksin a varlığının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetection of ochratoxin a in bulk tank milken_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Veteriner Fakültesien_US
dc.departmentBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Veteriner Fakültesi
dc.departmentBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Veteriner Fakültesi
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.startpage255en_US
dc.identifier.endpage259en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster