Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan tavuk eti ve sakatatlarında salmonella spp. varlığının belirlenmesi
Abstract
Doğada yaygın olarak bulunan Salmonella etkenleri, insan ve hayvanlarda perakut septisemi, akut ve kronik enteritis ile karakterize infeksiyonlara yol açmakta olup hayvanlar arasında bulaşma eğiliminin hızlı olması nedeniyle ekonomik önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da satışa sunulan tavuk eti ve sakatatlarının Salmonella spp. kontaminasyonu bakımından taşıdığı halk sağlığı risklerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan but, göğüs, kanat, taşlık, ciğer olmak üzere beş farklı tavuk eti ve sakatat ürününe ait örneklerden 20'şer adet olmak üzere toplam 100 örnek toplanmış ve ISO 6579 referans metodu ile analiz edilmiştir. Bu örneklerden but (1), karaciğer (1) ve kanat (1) olmak üzere toplam 3 (%3) adet Salmonella spp. izole edilmiştir ve elde edilen izolatlar PCR ile doğrulanmıştır. Sonuç olarak, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan tavuk eti ve sakatlarının Salmonella spp. kontaminasyon düzeyinin düşük bulunmasına karşın, tavuk etlerinin Salmonella spp. varlığı açısından önemli bir kaynak olduğu göz önünde bulundurularak, koruyucu önlemlerin alınması ve tüketicinin gıda güvenliği açısından bilgilendirilmesi önerilmektedir. Salmonella spp. commonly found in nature and cause infections characterized by peracute septicemia, acute and chronic enteritis in humans and animals. These bacteria can cause economic concerns due to the rapid transmission tendency among animals. This study aimed to evaluate the public health risks of the chicken meat and giblets offered for sale in Afyonkarahisar regarding the presence of Salmonella spp. For this purpose, totally, 100 chicken meat and giblets samples including drumstick, breast meat, wings gizzard, liver were collected from Afyonkarahisar province and analyzed according to the ISO 6579 reference method. Consequently, a total of 3 (3%) Salmonella spp. were isolated from chicken meat and giblet samples including drumstick (1), liver (1) and wings (1). The obtained isolates were confirmed by PCR. In conclusion, although the contamination level of chicken meat and giblets marketed in Afyonkarahisar Province found to be low, chicken meat is an important source for Salmonella species. Therefore, it is recommended to take preventive measures and inform the consumer regarding food safety.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
11Issue
4Collections
- Cilt 11 : Sayı 4 [20]