Üniversite Öğrencilerinin Uzaktan Eğitim ile İlgili Görüşleri ve Hazırbulunuşlukları: Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Örneği
Abstract
Bu araştırmada Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan 4 lisans bölümünün ortak zorunlu dersler olan Türk Dili I ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I derslerini uzaktan eğitim yöntemi ile alan öğrencilerinin uzaktan eğitim ile ilgili görüşleri ve hazırbulunuşlukları durum çalışması yöntemi ile incelenmiştir. Öğrencilerin uzaktan eğitime hazırbulunuşlukları, BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri), zaman ve UÖ (Uzaktan Öğrenme) faktörleri kapsamında detaylı olarak araştırılmıştır.
Araştırmada iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmış ve öğrencilerden nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Nicel veriler 100 öğrenci ile yapılan anket uygulaması, nitel veriler ise 20 öğrenci ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ile sağlanmıştır. Anket verileri yapılan istatistiksel analiz yöntemleri ile görüşme verileri ise söylem analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çeşitli hesaplamalar, tablolar, analizler ve grafiksel gösterimlerde SPSS 24 ve Excel 2016 programları kullanılmıştır.
Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin uzaktan eğitime hem genel olarak hem de BİT, zaman ve UÖ faktörleri bazında hazır oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin yaklaşık olarak yarısının uzaktan eğitim derslerini almaya istekli oldukları saptanmıştır. Ayrıca yapılan görüşmeler neticesinde, öğrencilerin uzaktan eğitime olumlu ve olumsuz görüşleri şeklinde iki ana tema altında görüşlerin nedenleri araştırılmıştır. Olumlu görüşler; öğrenme, ortam ve teknoloji bağlamında incelenmiştir. Olumsuz yaklaşımın nedenlerinde öğrenciler; aktif katılımın sağlanamaması, teknik problemler, devam zorunluluğunun olmaması ve etkileşimin örgün eğitime oranla az olması temaları altında toplanmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda öğrencilerin büyük bir kısmının uzaktan eğitime olumlu yaklaşımlarda bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]