Enerji Talep Tahminine Yönelik Program Geliştirme ve Bir Bölge için Uygulaması
Abstract
Elektrik enerjisi, çeşitli üretim santrallerinde üretilen, iletim hatları ile yerleşim yerlerine aktarılabilen, aktarımı da kontrol altında tutulabilen ancak depolanamayan bir enerji kaynağıdır.
Giderek gelişen teknolojiden, sanayiden ve artan nüfustan dolayı her enerjiye olan talep arttığı gibi elektrik enerjisine olan talepte artmaktadır. Ülkelerin gelişmişliklerinin belirlenmesinde en önemli parametrelerden bir tanesi de kişi başına düşen elektrik tüketimidir. Bu konunun önemi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bilinmektedir. Bu nedenle elektrik enerjisi üretimi arttırılmaya çalışılmaktadır. Üretimi arttırmanın yanı sıra üretim için gerekli olan üretim kaynaklarının tükeniyor olması ve üretim anında doğaya verilebilen zararlar nedeniyle enerjinin üretilmesi, dağıtımı ve iletimi kadar üretilen enerjinin en yüksek verimle, tasarrufla kullanılması da büyük önem taşımaktadır.
Enerjinin tasarruflu kullanılmasının sağlamak için önemli yöntemlerden biri de enerji talebini önceden tahmin etme konusudur ve bunun birçok yöntemi bulunmaktadır. Elektrik enerjisi depolanamadığından, bu enerji üretildiği gibi tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca enerjinin fiyatlandırılmasını kısa dönemli talep tahmin değeri de etkilemektedir. Bu yüzden de kısa dönemli talep tahmin yönteminin doğruluk oranı çok önemlidir. Doğruluk oranının yüksek olması, enerji piyasasının verimli olmasını sağlayacağı gibi güç sistemlerinin dengeli olarak çalışmasına olanak sağlayacak ve bu sistemlerin optimizasyonu ve güvenirliği açısından da son derece sağlıklı olacaktır.
Doğruluk oranı yüksek bir kısa dönemli talep tahmini sayesinde enerji piyasasında sağlıklı bir planlama sağlayarak, hem kaliteli enerjini kullanımına imkân sağlayıp hem de güç sistemlerinin ömrünü uzatarak çok yüksek meblağlar harcamaktan kurtaracaktır.
Bu çalışmada tahmin yöntemleri üzerinde durularak, MATLAB programında Yapay Sinir Ağları kullanılarak kısa dönemli talep tahmini yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yöntem Urla bölgesine uygulanarak sonuçlar analiz edilmiştir.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]