Hidromekanik Derin Çekme Yönteminde Şekillendirici Sıvı Basıncının ve Pot Baskı Kuvvetinin Ürün Kalitesine Etkisinin Sonlu Elemanlar Yöntemiyle İncelenmesi
Abstract
Bu çalışmada derin çekme işleminin imalat tekniklerinden birisi olan hidromekanik derin çekme yöntemi üzerinde durulmuştur. Hidromekanik derin çekme yönteminde bir karşıt sıvı basıncı yardımıyla, sac malzeme hareketli bir zımbanın şeklini almaktadır. Hidromekanik yöntemin en büyük üstünlüğü ise benzer ölçülere sahip birçok ürünün aynı kalıptan sadece zımba isimli parçanın değişimi ile elde edilebilmesine olanak sağlamasıdır. Hidromekanik derin çekme yönteminde dişi matrise gerek duyulmamaktadır. Sadece formu kazandırılacak olan zımbanın montajı ile o forma sahip ürün elde edilmiş olur.
Hidromekanik derin çekme yönteminde ürün kalitesini etkileyen en önemli unsurlar ise şekillendirici sıvı basıncı ve pot baskı kuvvetidir. Bu tez çalışmasında bu iki değişkenin incelmeye olan etkileri ve şekillendirme güvenilirlikleri incelenmiştir. Bu incelemeler sonlu elemanlar analizleriyle gerçekleştirilmiştir. Bu incelemeler neticesinde hidromekanik derin çekme yönteminde belirli bir geometrinin şekillendirilmesi için yetersiz basınç bölgesi, güvenli bölge, kırışma bölgesi ve yırtılma bölgesi olmak üzere dört farklı bölge olduğu belirlenmiştir.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]