Üniversite Öğrencilerinin Durgun Elektrik Problemlerini Çözerken Kullandıkları Görselleştirmenin Problemin Anlaşılması Üzerine Etkileri
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin uzamsal görselleştirme yeteneklerinin problem çözümüne etkisi ve bu öğrencilerin uzamsal görselleştirme yeteneklerinin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Öğrencilerin uzamsal görselleştirme becerilerini belirlemek için Purdue Uzamsal Görselleştirme Testi (PUGT) uygulanmıştır. Uzamsal görselleştirme başarılarının katılımcıların demografik verilerine (cinsiyet, üniversite giriş puanı, genel not ortalaması ve bazı derslerin başarısı) göre farklılaşıp farklılaşmadığı CHAID analizi ve Correspondence analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin uzamsal görselleştirme yeteneklerinin problem çözümüne etkisini görebilmek ve veri analizini en aza indirmek için farklı uzamsal görselleştirme puanlarına göre rastgele seçilen sekiz öğrenci ile yapılan görüşmeler kaydedilmiştir.
Sonuçlar gıda mühendisi bölümünden gelen öğrencilerin PUGT puanının sadece teknik resim dersinin notlarına göre değiştiğini göstermiştir. Fizik bölümünde okuyan öğrencilerin uzamsal görselleştirme sonuçları cinsiyetlerine göre değişkenlik göstermiştir. Yarı yapılandırılmış mülakatlardan elde edilen veriler, uzamsal görselleştirme becerisi ve uzamsal görselleştirme becerilerini problem çözümünde kullanma kabiliyetleri arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/5999Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]