Karbon Tetraklorür’ün Karaciğerde Meydana Getirdiği Toksikasyona Karşı Lıquıdambar Orıentalıs'ten Elde Edilen Ekstrelerin Koruyucu Etkisinin Araştırılması
Özet
Bu çalışmamızda Liquidambar orientalis'ten elde edilen ekstrelerin (Sığla Yağı) ratlarda CCl4’e maruz bırakılmış karaciğeri koruyucu etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Deneysel çalışmamız 5 gruptan oluşmuştur. Deney sırasında olası kayıplar da göz önüne alındığında her grup için 10 adet olmak üzere toplam 50 adet rat kullanılmıştır. Çalışma Sprague-Dawley cinsi 3–4 aylık erkek sıçanlarda yapılmıştır. 1.grup, standart yemle beslenmiştir, 2.gruba, zeytinyağında çözdürülmüş 0,8 ml/kg CCl4, 3.gruba, 0,8 ml/kg CCl4 ve 50 mg/kg Liquidambar orientalis ekstresi, 4.gruba, 0,8 ml/kg CCl4 ve 100 mg/kg Liquidambar orientalis ekstresi, 5.gruba, 0,8 ml/kg CCl4 ve 200 mg/kg Liquidambar orientalis ekstresi verilmiştir. CCl4 intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Liquidambar orientalis ekstreleri gavaj yöntemiyle intragastrik olarak verilmiştir. Çalışmanın 30. gününde hayvanlardan etik kurallara uygun olarak kalp kanı, karaciğer, beyin ve böbrek doku örnekleri alınarak ALT, AST, total protein, hemoglobin düzeyleri, oksidan (MDA, NO), antioksidan (GSH, GPx, CAT) düzeyleri spektroskopik yöntemlerle ölçülmüştür. Histopatolojik incelemeler ışık mikroskobunda incelenmiş ve fotoğraflanmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre, kanda AST ve ALT, MDA düzeylerinin CCl4 uygulanan tüm gruplarda belirgin derecede artması hasarın oluştuğunu göstermiştir. Tedavi gruplarında AST, ALT ve MDA seviyelerinin düştüğü gözlenmiştir. Özellikle CCl4+200 mg/kg Liquidambar orientalis uygulanan grupta önemli oranda düşüş gözlenmiştir. GSH, GPx ve CAT seviyeleri, tüm kan ve dokuların CCl4 uygulanan gruplarında anlamlı bir şekilde düşmüştür. Tedavi gruplarında GSH ve GPx seviyesi yükselmişken, karaciğerde GPx’de düşme gözlenmiştir. Beyin ve böbrekteki CCl4+200 mg/kg Liquidambar orientalis’teki CAT düzeylerinin kontrol grubuna yakın olduğu görülmüştür. CCl4 gruplarındaki NO seviyeleri, kontrol gruplarına göre kan ve tüm dokularda yükselmiştir. Özellikle böbrekteki NO seviyesi çok yüksek bulunmuştur. Tedavi gruplarının tümünde NO seviyesinin CCl4 gruplarına göre anlamlı bir şekilde azaldığı görülmüştür. Bu bulgular CCl4 toksikasyonu sonucunda karaciğer ve diğer dokularda oluşan hasarın azaltılmasında sığla yağının (özellikle 200 mg/kg dozu) yararlı etkilerinin olabileceğini göstermektedir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6121Koleksiyonlar
- Doktora Tezleri [57]