Sınıf Yönetimi İçin Bir Sosyal Ağ Uygulaması Geliştirilmesi
Özet
Günümüzün en sık kullanılan internet araçlarından birisi şüphesiz sosyal ağ siteleridir. Sosyal ağlar ilk ortaya çıktıklarından bu yana eğitsel bağlamda kullanımları tartışılır olmuştur. Özellikle oyunlar, uygulamalar gibi dikkat dağıtıcı özelliklerinin olması, gelen çok sayıda uyarıcı nedeni ile eğitsel içerikten öğrencilerin çok çabuk kopabilmeleri, öğrenci - öğretmen ilişkisinde farklı yanlış anlaşılmalara neden olabilmesi gibi nedenler sosyal ağ sitelerinin eğitimde kullanımını kısıtlandırmaktadır. Bu nedenlerden ötürü günümüz çevrimiçi eğitiminde, sosyal ağların bu sınırlılıklarının aza indirildiği ve bunun yanı sıra da öğrenme yönetim sistemlerinde yer alan eğitsel özellikleri de bünyesinde barındıracak ortamlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacın giderilmesinde şu an en uygun ortamlar eğitsel sosyal ağ siteleri olarak görülmektedir.
Bu çalışmanın amacı sınıf yönetiminde kullanılmak üzere bir sosyal ağ sitesi geliştirilmesi ve ardından bir grup öğrenci tarafından kullanılması sağlanarak eğitsel kullanımının ve kullanışlılığının test edilmesidir. Çalışma kapsamında www.mavikurdele.net adresinden erişilebilen, öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik bir eğitsel sosyal ağ sitesi geliştirilmiştir. Geliştirilen sosyal ağ öğrenme yönetim sistemlerinde yer alan ödevler, sınavlar, dosya paylaşımı özelliklerinin yanı sıra sosyal ağların karakteristik özelliklerini de bünyesinde taşımaktadır. Geliştirme sürecinin sonunda eğitsel sosyal ağ 2013-2014 eğitim öğretim yılı 2. Döneminde Uşak ilinde bir ortaöğretim kurumundaki 51 öğrenci ile deneysel desenlerden tek grup son test modelinde 6 hafta süre ile test edilmiştir. Çalışma sonrasında veriler sosyal ağların eğitsel kullanım ölçeği, sosyal ağ kullanışlılık anketi ve eğitsel sosyal ağ log verileri aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin incelenmesinde betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır.
Çalışma sonucunda geliştirilen eğitsel sosyal ağ sitesini kullanan öğrenciler eğitsel sosyal ağın iletişim, işbirliği ve kaynak ve materyal paylaşımı konusunda kullanılabileceğini, kullanımının kolay olduğunu ve tasarım olarak kendi yaş gruplarına uygun olduğu görüşünü belirtmişlerdir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6162Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]