Mobil Cihazların (Tablet Pc) Eğitim/Öğretime Etkisinin Belirlenmesi
Özet
Bu araştırmada Tablet PC’lerin Eğitim/Öğretime etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde oluşturulan ölçekler yardımıyla veri toplama işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Tablet PC’lerin eğitim öğretime etkisinin araştırılması ile günümüzde hızla yaygınlaşan mobil cihazların eğitim sistemine dahil edilmesi yoluyla, bilimsel ve toplumsal açıdan öğrencilerin okula, eğitim ve öğretime olan ilgisinin artacağı düşünülmüştür. Bu araştırmanın mobil cihazların eğitimde kullanılması bağlamında öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğretmen, öğrenci-öğrenci, öğretmen-öğretmen arasında etkileşim ve dayanışma kültürünün oluşturulması açısından yarar sağlaması amaçlanmaktadır.
Araştırmada dört adet ölçek, Amasya il merkezinde Tablet PC dağıtımı yapılmış olan Amasya Anadolu Lisesi ve Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğrenim gören 10’uncu sınıf öğrencilerine uygulanmıştır.
Tutum ölçeği, “Tablet PC’nin Derslerde Kullanımına Yönelik Öğrenci Tutumlarını” ölçmek amacıyla, Tablet PC kullanan 216 öğrenciye uygulanmıştır. Tutum ölçekleri sonucuna göre araştırmaya katılan lise öğrencileri genel olarak Tablet PC’nin derslerde kullanılıp kullanılmaması konusunda kararsız görüş belirtmişlerdir.
Gözlem formları ve başarı testleri, deney grubu (Tablet PC’li) ve kontrol grubu (Tablet PC’siz) olarak ayrıştırılan sınıflara ayrı ayrı uygulanarak iki grup arasındaki fark bulunmaya çalışılmıştır. Gözlem formu, deney ve kontrol gruplarında sözel derslerden seçilen “Dil Anlatım” ve sayısal derslerden seçilen “Matematik” derslerinde belirtilen konu ve üniteler ders öğretmeni tarafından anlatılırken araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Gözlem formu sonuçlarına göre, deney grubundaki (Tablet PC’li) ders anlatım sürelerinin, kontrol grubundaki (Tablet PC’siz) ders anlatım sürelerinden kısa olduğu belirlenmiştir.
Başarı testleri deney ve kontrol gruplarına, “Dil Anlatım” ve “Matematik” derslerinde konu anlatımları yapılmadan önce Ön-Test olarak uygulanmış, konu anlatımları yapıldıktan sonra Son-Test olarak uygulanmıştır. Başarı testleri sonuçlarına göre deney grubundaki (Tablet PC’li) Ön-Test ve Son-Testler arasındaki farklar, kontrol grubundaki (Tablet PC’siz) Ön-Test ve Son-Testler arasındaki farklardan önemsenmeyecek derecede fazladır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6170Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]