Iqf (Bireysel Hızlı Dondurulmuş) Ve Ev Tipi Derin Dondurulmuş (-18 ̊C) Üç Farklı Taze Yeşil Fasulye Çeşitinin Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma
Abstract
Bu çalışmada, Afyonkarahisar ilinde yetiştirilen derin dondurulmuş ve IQF (Individually Quick Frozen ) tekniğiyle dondurulmuş 3 farklı çeşit taze fasulyenin 9 aylık depolama sürecinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. “Kuru Madde”, “Kül”, “Yağ”, “Protein”, “pH”, “Renk Değişimi”, “Tekstür” ve “Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri Sayımı” parametreleri depolama süresince IQF ve derin dondurma tekniğinin karşılaştırılması amacıyla araştırılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda; her bir analiz için fasulye çeşiti, depolama süreci ve dondurma tipine göre karşılaştırmalar yapılmıştır. Kuru madde içeriği % 8,46-10,30 arasında, kül miktarı % 0,65-0,72 arasında, yağ miktarı %1’ in altında, protein miktarı % 1-3 arasında, pH 5,84-6,22 arasında bulunmuştur. Renk değişimi her iki dondurma tipinde benzer bulunurken depolama sürecinde az da olsa fark olduğu sonucu elde edilmiştir. Tekstürel özellikleri her iki dondurma türü için de benzer bulunmuştur. Toplam mezofilik aerobik bakteri miktarında depolamayla birlikte düşüş tespit edilmiştir.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]