İnternet Gazeteciliğinde Haber Etiği, Misenformasyon ve Dezenformasyon
Abstract
Bu araştırmada internet gazeteciliğinde haber etiği, misenformasyon ve dezenformasyonun kapsamı ve etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla veri toplamada literatür taramasının yanı sıra içerik analizi, muhakeme, karşılaştırma, tümdengelim ve tümevarım tekniklerinden yararlanılmıştır.
20. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan internet olgusu, kitle iletişim araçlarında önemli değişimler yaşanmasına neden olmuştur. Özellikle dünya ile aynı anda bilgi, haber ve görüntü paylaşma olanağı sunan bu teknoloji, habercilik sektörü için önemli bir araç haline gelmiştir. İnternet, kullanıcılarına bireysel veya kurumsal özelliklerine uygun haber yayını yapmayı da olanaklı hale getirmiştir. Hem yazılı basının hem de görsel basının özelliklerini barındırması nedeniyle yeni medya uygulamasından biri olan internet gazeteciliği ortaya çıkmıştır.
Henüz yeni bir çalışma alanı olması açısından farklı bir yapı ve anlayışa sahip olan internet gazeteciliğinin geleneksel medyanın yerini alabilmesi için şeffaf, doğruluğu kesin, dilinin özenli, tarafsız ve kurumsal bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Ayrıca bilgiler dezenformasyona uğramadan kullanıcılara ulaştırılabilmelidir.
Çevrimiçi ortamdan beslenen ve şekillenen internet gazeteciliği, kaynağı belirsiz haberler, doğruluğu kesin olmayan bilgiler, içeriği değiştirilmiş asılsız haberler gibi yeni sorunları da beraberinde getirmektedir.
Bu çalışmanın amacı, modern iletişimin vazgeçilmez alanı olan internet gazeteciliğinde karşılaşılan etik sorunlar, misenformasyon ve dezenformasyon kavramları ve bunlarla bağlantılı haber örneklerini incelemeye ve bunların internet gazeteciliğine etkisini ölçmeye çalışmaktır. Literatür taraması yapılırken, misenformasyon ve dezenformasyon kavramlarının tanımı ve içeriği ile ilgili olarak ülkemizde sınırlı sayıda çalışmanın yapılmış olması bir kısıtlılık olarak ortaya çıkmıştır.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]