AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME VE TÜKETİCİ DAVRANISLARI
Abstract
Bu arastırma Afyonkarahisar ilinde bulunan 2007-2008 eğitim öğretim yılında il ve ilçe
merkezlerinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı değisik bölümlerde okuyan
yaklasık 23000 üniversite öğrencisinin besin tercihleri ve beslenme bilgi düzeylerini
belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüstür.
Öğrencilerin çoğunluğunun (%48.5) günde 3 öğün yemek yemeyi tercih ettiği, babası
yüksekokul veya üniversite mezunu olan öğrencilerin %16,6 ile günde 4 ve üzeri öğün
yemeyi tercih ettikleri, öğrencilerin kaldıklara yere göre öğün sayısına bakıldığında ise
günde 3 öğün yemek yiyenlerin en fazla aile veya akrabalarının yanında kalan
öğrenciler olduğu görülmüstür (%60.2).
Öğrencilerin çoğunluğu %40.8 ile fast food yemekleri tercih ederken %47.9’u ev
yemeklerinin tercih etmistir. Köyde yasan öğrencilerin en çok (%61.3) ev yemeklerini
tercih ettikleri görülürken il ve ilçede yasan öğrencilerin köyde yasayan öğrencilere
göre daha fazla fast food tarzı yemekleri tercih ettikleri görülmüstür. Devlet yurdu ve
özel yurtlarda kalan öğrenciler %50 oranında fast food yemekleri tercih etmislerdir.
Yemek alıskanlıklarını etkileyen faktörlerin dağılımına bakıldığında öğrencilerin
çoğunluğu kaldığı yeri bu faktörlerin basında görmüslerdir. Öğrencilerin %48.4’ü
ekmek grubunu tüketirken, %21.6’sı et grubunu, %14.7’si sebze grubunu, %9.5’i sütyoğurt
grubunu ve %5.8’i meyve grubunu tüketmektedir.
Öğrencilerin %44.1’inin organik gıdalar hakkında bilgisi varken 13.9’u bilmemektedir.
Genetik olarak değistirilmis organizmalar (GDO) hakkında ise öğrencilerin %45.2’sinin
bilgisi varken %36.2’si bilmemektedir
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]