Afyonkarahisar ilinde tüketilen cevizlerin aflatoksin içeriği açısından incelenmesi
Özet
Bu çalışmanın amacı Afyonkarahisar ilinde tüketilen cevizlerin aflatoksin miktarını ölçmek
ve aflatoksin konsantrasyonunun standartların içinde olup olmadığı ve halk sağlığını tehlikeye
sokacak seviyelerde olup olmadığını değerlendirmektir. Ceviz numuneleri ocak, şubat ve mart
aylarında ceviz toplanmış ve aflatoksin analizleri Elisa yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elde
edilen bulgulara göre Afyaonkarahisar da tüketilen cevizlerdeki % 36,67’ sinde aflatoksin
kontaminasyonuna raslanımış ve % 16.7’ sinin aflatoksin değerinin yasal sınırı aştığı
belirlenmiş ve bu değerler 5.14- 27.49 μg/ kg arasında ölçülmüştür. Kabuklu cevizlerin
%33.33’ ünde aflatoksin kontaminasyonuna raslanırklen, % 8.33’ ünün yasal sınırı aştığı
belirlenmiştir. Kabuksuz cevizlerde ise % 38. 9’ unda aflatoksin kontaminasyonuna
raslanırken, % 16.7’ sinin aflatoksin değeri yasal sınırı aştığı belirlenmiştir. Kabuklu cevizlere
kıyasla kabuksuz cevizlerde aflatoksin kontaminasyonuna raslama sıklığının ve aflatoksin
miktarının yasal sınırı aşma sıklığının daha yüksek olduğu bulunmuştur. The aim of this research was to determine of the levels aflatoxin in the walnuts which are
consumed in the Afyonkarahisar province, and checking whether the concentrations of
aflatoxin are in the norms or not, and the levels of aflatoxin are threatening the public health
or not. The samples are collected in January, February, and March months and the
concentration of the aflatoxin is measured by the Elisa method. In the light of the
measurements, aflatoxin contamination was presence in the 36.67% of the walnuts and
16.67% of these exceed the legal aflatoxin limits and the aflatoxin levels were between 5.14-
27.46 μg/ kg in the walnuts which are consumed in Afyonkarahisar province. Aflatoxin
contamination was presence in % 33.3 of walnut with shell and % 8.3 of these exceed the
legal borders. Aflatoxin contamination was presence in % 38.9 of walnut without shell and %
16.7 of these exceed the legal borders. In addition to this , the frequency of presence of the
aflatoxin contamination and the frequency of exceeding the legal borders are higher in
walnuts without shell compared by the walnuts with shell.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6346Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]