TÜRKİYE DE ÜRETİLEN ORGANİK UHT SÜTÜN SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ YAĞ ASİTLERİ BAKIMINDAN ARASTIRILMASI
Abstract
Bu arastırmanın amacı; Türkiye’de üretilen organik sütün sağlık açısından önemli
görülen; linoleik asit, α-linolenik asit, KLA, arasidonik asit, EPA, DPA ve DHA
bakımından üstünlük ve eksikliklerini ortaya koyarak tüketici sağlığı ve ekonomisi
yönünden önemini tespit etmek ve konuyla ilgili yapılacak bilimsel çalısmalara katkıda
bulunmaktır. Bu çalısmada Türkiye’de üretilen organik süt söz konusu yağ asitleri
yönünden arastırılmıstır. Ayrıca referans teskil etmesi bakımından Türkiye’de üretilen
konvansiyonel süt ile Avusturya’da üretilen organik ve konvansiyonel sütlerde
arastırmaya dahil edilmistir. Yağ asitleri analizi gaz kromotografisi tekniği ile
yapılmıstır. Elde edilen bulgulara göre her bir yağ asidi bakımından; ülkeler ve süt
çesitleri açısından farklılık; ülke x süt çesitleri interaksiyonu %1 seviyesinde önemli
(p<0,01) bulunmustur. Türkiye’de üretilen organik süt; linoleik asit ve DHA miktarı
bakımından incelenen tüm sütlere göre, linoleik asit, α-linolenik asit, EPA, DPA ve
DHA miktarları bakımından da Türkiye’de üretilen konvansiyonel süte göre daha üstün
bulunmustur. Türkiye’de üretilen organik süt özellikle DHA miktarı (%0.093)
bakımından, ülkemizde üretilen konvansiyonel sütten (%0,006), Avusturya’da üretilen
organik sütten (%0,008) ve Avusturya’da üretilen konvansiyonel sütten (%0,007)
önemli ölçüde üstün bulunmustur.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]