Nigella sativa SULU EKSTRESININ OKSIDATIF DNA HASARINA ETKİLERİ
Abstract
Çörek Otu (ÇO) (Nigella sativa)nun antibakteriyel, antikanserojenik, antiinflamatuar ve antioksidan aktivite gibi insan sağlığı için faydalı özelliklere sahip olduğu ortaya konmuştur. ÇO’nun antioksidan aktivitesi serbest radikallere karşı, hücre bileşenlerini koruması ile açıklanabilir. Çalışmamızda mononükleer lökositlerde oksidatif DNA hasarına karşı ÇO sulu ekstresinin potansiyel koruyuculuğunu değerlendirdik. Hücreler 37°C’de 30 ve 60 dakika süresince sulu ekstrenin farklı konsantrasyonları (100, 50, 25, 12,5, 6,25, 3,125 |ig/mL) ile muamele edildi. Oksidatif stresin indüklenmesi için 5 dakika süre 10 ve 50 mM H2O2’ye maruz bırakıldı. Oksidatif hasar değerlendirilmesi DNA fragmentasyonu için alkali tek hücre jel elektroforezi (comet assay) kullanılarak yapıldı. ÇO sulu ekstresinin 100-25 |ig/mL konsantrasyonları ile muamele DNA hasarını azalttı. Böylece H2O2 tarafından oluşturulan endojen DNA hasarına karşı hücresel koruma gösterdi.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]