Phycomyces Nitens ve Mucor Mucedo’dan Fermentasyon Yoluyla Beta Karoten Elde Edilmesi
Abstract
Son zamanlarda biyoteknolojideki gelişmelere bağlı olarak fermantasyonla beta karoten üretimi üzerine çalışmalar artmıştır. Çalışmamızda şeker fabrikası atık maddesi olan melas ve şilempe ile süt fabrikasının atık maddesi olan peynir altı suyu ayrıca sentetik besiortamı olarak da malt ekstrakt broth ve YPK broth kullanılarak A vitaminin ön maddesi olan beta karotenin mikrobiyal yolla elde edilmesi amaçlanmıştır.
Araştırmalarımızda Phycomyces nitens NRRJL 2245 ve Mucor mucedo NRRL 3654 fungusları kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda beta karoten miktarı 3,3-30,7 mg/lt arasında değiştiği görülmüştür. En yüksek beta karoten miktarı melas besi ortamında 5. günde Phycomyces nitens fungusunda elde edilmiştir.
Source
Fen Bilimleri DergisiVolume
7Issue
1Collections
- Cilt 7 : Sayı 1 [38]