Phycomyces Nitens ve Mucor Mucedo’dan Fermentasyon Yoluyla Beta Karoten Elde Edilmesi
Özet
Son zamanlarda biyoteknolojideki gelişmelere bağlı olarak fermantasyonla beta karoten üretimi üzerine çalışmalar artmıştır. Çalışmamızda şeker fabrikası atık maddesi olan melas ve şilempe ile süt fabrikasının atık maddesi olan peynir altı suyu ayrıca sentetik besiortamı olarak da malt ekstrakt broth ve YPK broth kullanılarak A vitaminin ön maddesi olan beta karotenin mikrobiyal yolla elde edilmesi amaçlanmıştır.
Araştırmalarımızda Phycomyces nitens NRRJL 2245 ve Mucor mucedo NRRL 3654 fungusları kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda beta karoten miktarı 3,3-30,7 mg/lt arasında değiştiği görülmüştür. En yüksek beta karoten miktarı melas besi ortamında 5. günde Phycomyces nitens fungusunda elde edilmiştir.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiCilt
7Sayı
1Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/663Koleksiyonlar
- Cilt 7 : Sayı 1 [38]