Farklı Fungus Cinslerinde Endüstriyel Öneme Sahip Bazı Enzim Aktiyitelerinin İncelenmesi
Abstract
Bu çalışmada Afyonkarahisar ilinin fungus faunasını yansıtan küf cinsi mantarlar üzerinde endüstriyel öneme sahip olan bazı enzim aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Küflerin bitki, hayvan ve insanlar üzerinde zararlı etkileri olmasına rağmen; primer metabolitlerinden olan bazı enzimleri endüstriyel açıdan önemli bir kaynak olabilmektedir. Özellikle gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan enzimlerden proteaz; unlu ürünlerden peynir endüstrisine kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Aynı şekilde amilaz bira üretimi, tahıl ürünleri ve çikolata işleme teknolojisi gibi alanlarda, lipaz ise süt teknolojisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu durum küflerin primer metabolitlerinin hayatımızdaki önemini açıkça göstermektedir. Çalışmamızda Afyonkarahisar ilinden 6 pilot bölgeden topladığımız küf koleksiyonlarında proteaz, amilaz ve lipaz enzimlerinin aktivitesi araştırılmıştır. Bu çerçevede lipaz ve proteaz üretim yeteneğinin incelenmesinde “Derin Kültürle Opasite Kapasitesi”, amilazda ise “Difüzyon Tekniği ile Zon Kontrolü” yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak elde edilen 4 mikrofungus cinsinden 515 adet örnek çalışılmış ve bu örneklerden pozitif sonuç verenler: amilaz için 130 (%25), proteaz için 135 (%26) ve lipaz için 115 (%22) pozitiftir.
Source
Fen Bilimleri DergisiVolume
7Issue
1Collections
- Cilt 7 : Sayı 1 [38]