Esd tekniği ile değişik alaşım ve elementlerle kaplanmış çelik levhaların balistik performanslarının incelenmesi
Özet
Bu araştırmanın amacı, ESD (Elektro-spark Deposition) yöntemi ile Tungsten, Tungsten alaşımları ve paslanmaz çelik kullanılarak çelik plakaların kaplanması sağlanacak ve balistik altı hızlarda delinme kapasitesinin ölçülmesi sağlamaktır. Deneysel verilerin işlenmesi sonucunda kapama malzemesi olarak kullanılacak olan alaşım veya elementin balistik altı hızlarda kullanımının ortaya çıkarılması ve gerek balistik amaçlı ve gerekse sert partikül çarpmasına karşı olan malzeme davranışlarının gözlemlenmesi ve bu davranışların karakterize edilmesi önemlidir.
Bu araştırmada, X42 çeliklerinden hazırlanmış çelik plakalar W, W-Th ve 306 paslanmaz çelikle SZ3000 ESD kaplama cihazı ile 3 değişik frekans ve 2 farklı güç ayarlarında yapılmıştır. Bu kaplama işleminin ardından, serbest düşme yapan yaklaşık 1Kg’lık çekiç vasıtasıyla kaplanan malzemelerin delinme performansı araştırılmıştır. Bu aşamadan sonra, kaplama işlemi ve test edilen numunelerin performans analizleri yapılmış ve kaplama kalınlıklarının tesbit edilmesi için optik ve elektron mikroskobunda inceleme yapılmıştır. Ayrıca, kaplama tabakasının elementel ve yapısal karakterizasyonuda yapılmıştır. Kaplama yapılmış malzemelerin serbest düşme cihazında testinin ardından karakterizasyonu yapılacak ve en son aşama olarak deney sonuçlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. The aim of this research is to use steel Tungsten and Tungsten alloys and stainless steel with ESD (Electro-spark Deposition) method to cover the steel plates and to measure the perforation capacity at ballistic speeds. It is important to reveal the use of the alloy or element to be used as the closing material at the ballistic speed and to observe the behavior of the material against ballistic and hard particle impacts and to characterize these behaviors as a result of the experimental data processing.
In this study, steel plates prepared in M42 steels were made with W, W-Th and 306 stainless steel SZ3000 ESD coating machine with 3 different frequencies and 2 different power settings. After this coating process, the puncture performance of materials coated with was investigated with a free fall weight of about 1 Kg hammer. After this stage, the performance of the plating process and the samples were tested and examined in optical and electron microscopy to determine the thickness of the coating. In addition, elemental and structural characterization of the coating layer was made. After the test, the characterization of the coated materials on the free fall impact device will be carried out and the results of the test have been evaluated as the last step.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/7094Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]