Royal akademisi sınav aşamaları ve bu sınavlara giren piyano öğrencilerinin meslek seçimlerine etkisinin incelenmesi
Abstract
Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurullarının Türkiye faaliyetleri 1992 yılında başlamıştır. Royal Akademi “uğraşı/zevk” alanındaki piyano dersleri ve diplomaları, Türkiye’nin 11 ilini kapsamaktadır ve her yıl kayda değer sayıda kişi bu sınav aşamalarına hazırlanmaktadır. Bu piyano sınavları ülke genelinde etkin bir değerlendirme kuruluşu olarak görülmekle birlikte, hangi öğrencilerin bu sınavlara hangi amaçlarla girdikleri bilinmemektedir. Ayrıca yarı mesleki müzik eğitimi kategorisinde değerlendirilen ABRSM piyano sınavlarının meslek seçiminde ne doğrultuda bir etkisi olduğu da bilinmemektedir.
Bu sebeple bu çalışmada öncelikle güncel piyano sınav aşamaları ve diplomaları detaylıca açıklanmıştır. Akabinde, Royal Akademi piyano sınavlarına giren piyano öğrencilerinin meslek seçimlerine bu sınavın etkisinin ne olduğu araştırılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama ve anket yönteminin kullanıldığı bu araştırma için Bursa ilinden 33 piyano öğrencisine 19 soruluk anketler gönderilmiştir.
Anket sonuçlarına göre, çoğunluğu 3 yıldan fazla süredir ve kendi istekleri ile piyano çalıyor olmalarına rağmen öğrencilerin yarısından fazlasının Royal Akademisinin yapmış olduğu piyano sınavlarını bir amaç değil araç olarak görmektedirler. Piyano sınavlarının çeşitli aşamalarında olan bu öğrencilerin toplum ve aileler tarafından “garanti” gözüyle bakılan doktorluk, mühendislik gibi mesleklerin eğitimini yurtdışında alabilmek için bu sınavları araç olarak düşündükleri anlaşılmaktadır. Bununla birlikte müzik eğitimini mesleki boyuta taşımak isteyen öğrencilerin de bu sınavları eğitimlerini yurtdışında devam ettirebilme adına bir araç olarak gördükleri anlaşılmıştır. Activities of the Associated Board of the Royal Schools of Music in Turkey began in 1992. Piano courses and diplomas ofRoyal Academy in the area of “avocation/hoby” have covered 11 cities of Turkey and each year,a significant number of people have been prepared for grades of this exam.Although these piano exams are considered as an effective assessment association throughout the country, it is not known which students have entered these exams for which purposes. Also, it is not known how ABRSM piano exams evaluated in the category of semi-professional music education have an impact on the choice of profession.
Therefore, in this study, firstly the piano exam grades and diplomas are explained in detail. Afterwards, it was examined what the effects of this examination are on the choice of profession of piano students who entered the Royal Academy piano examinations. A questionnaire with 19 questions was sent to 33 piano students from Bursa City fort his research where screening and surveying methods from quantitative research methods used in.
According to the results of the survey, although more than three years of playing piano with their own will, more than half of the students think that the Royal Academy piano exams are not a goal but a tool. It is realized that these students, who are at various grades of the piano exams, think of these exams as a tool in order to get their education abroad such as medical doctorship and engineering which are considered as “secured” professions by society and families. Besides, it is obtained that students who want to carry their music education to the professional dimension consider these exams as a tool to continue their education abroad as well.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]