Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yazma kaygıları üzerine bir araştırma
Abstract
Yazma, Türkçe dersinin öğrenme alanlarından birisidir. Bir anlatma becerisi olan yazma, öğrencilerin kazanmakta en çok zorlandığı ve buna bağlı olarak en çok kaygı yaşadığı beceridir.
Türkçe Eğitiminin yazma alanı ile ilgili olarak yapılan bu araştırmanın amacı, Afyonkarahisar il merkezinde bulunan ortaokullarda öğrenim görmekte olan 7. sınıf öğrencilerinin yazma kaygılarını ve nedenlerini belirleyip incelemektir. Bu amaç doğrultusunda verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nitel ve nicel araştırma desenlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem (mixed method) kullanılmıştır.
Araştırma, Afyonkarahisar il merkezinde bulunan Abdurrahim Mısri Ortaokulu, Osmangazi Ortaokulu ve Şemseddin Karahisari Ortaokulunda öğrenim görmekte olan 7. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Araştırmada nicel veriler “Yazma Kaygısı Ölçeği” ile nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS paket programından, nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden faydalanılmıştır. Writing is one of the learning areas of Turkish course. Writing, as a narrative skill, is the skill that the students have the most difficulty in acquiring, so they are most concerned about it.
The aim of this research which is about the writing area of Turkish Education is to determine and examine the writing anxiety and it's causes of 7th grade students in the middle school in Afyonkarahisar. For this purpose, a mixed method which is a combination of qualitative and quantitative research design has been used in collecting, analyzing, and interpreting the data.
The research has been carried out with the participation of 7th grade students who were studying at Abdurrahim Mısri Secondary School, Osmangazi Secondary School and Şemseddin Karahisari Secondary School in Afyonkarahisar city center.
In the study, quantitative data has been collected by Writing Anxiety Scale ”, and qualitative data have been collected by half structured interview form. While analyzing quantitative data, SPSS package program has been used, and content analysis has been used in the analysis of qualitative data.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]