Eskişehir’in sosyal ve kültürel tarihi (1939-1945)
Abstract
Türkiye her ne kadar savaşa fiili olarak girmese de savaşın getirdiği ekonomik sıkıntıları fazlasıyla hissetmişti. Ülke genelinde görülen gıda, elektrik, yakıt ve su sorunları Eskişehir’de de görülmüştü. Sorunların bir kısmı savaşın ilk yıllarında giderilmiş ancak bazı sorunlar da 1945 yılı sonlarına kadar devam etmişti.
Bu çalışmadaki amaç İkinci Dünya Savaşı yıllarında Eskişehir’in sosyal ve kültürel tarihini incelemektir. 1939-1945 yılları arası Eskişehir’in nüfus verileri, eğitim faaliyetleri, sağlık alanında yaşadığı gelişmeler, kültürel unsurları, kara ve demiryolu ulaşımı ile birlikte savaşın getirdiği olumsuz etkiler araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır.
Ayrıca bu çalışma ile Eskişehir’e ait birçok kurumun, kuruluşun ve resmi bilginin eksik ya da yanlış olduğu da ortaya çıkarılmıştır.
1939-1945 yılları arasını kapsayan bu çalışmada arşiv belgeleri, meclis tutanakları ve çeşitli kaynakların yanında ağırlıklı olarak Eskişehir basınından yararlanılmıştır. Turkey did not participate in the war, though he felt extremely economic woes brought by the war. All the problems seen throughout the country were also seen in Eskişehir. Some of the problems were resolved in the early years of the war, but some problems continued until the end of 1945.
This study aims to examine the social and cultural history of Eskişehir during the Second World War. The main subject of the research is population data, educational activities, developments in the health field, cultural elements, road and rail transport and the negative effects of the war between 1939-1945.
In addition, with these studies, many institutions and official information belonging to Eskişehir were found to be incomplete or incorrect.
In this study conducted between 1939-1945, mainly Eskişehir press was utilized. In addition, archive documents, parliamentary minutes and various sources were used, but the local media determined the limits of the study.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]