Emine Göğüş Mutfak Müzesi sergileme şekilleri
Abstract
Kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasında ve kültürel değerlerin korunmasında müzelerin etkisi büyüktür. Müzelerin sergilenme şekilleri, ziyaretçilerin müze hakkında bilgileri hatırlama ve farklı bir deneyim edinme açısından önemlidir. Bu noktadan hareketle, çalışmanın amacı Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin sergilenme şekillerini tespit etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri gözlem formu kullanılarak gözlem tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada söz konusu müzede ağırlıklı olarak durağan sergileme tekniklerinin kullanıldığı tespit edilmiştir. Özellikle vitrin içi sergileme, mankenler, bilgi panoları ve görsellerin çoğunlukta olduğu belirlenmiştir. Dinamik sergileme tekniklerinden ise video gösterimi tekniği tercih edildiği tespit edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde gastronomi temalı müzelerin sergilenme şekillerine yönelik öneriler sunulmuştur. Cultural influence is great in conveying the culture to future generations and preserving
cultural values. The way the museums are exhibited is important in terms of recalling
information about the museum and getting a different experience. From this point of view,
the aim of working is to determine the exhibition forms of Gaziantep Emine Gögüs
Culinary Museum. Qualitative research method was used in the study. Survey data were
collected by observation technique using observation form. In the survey, it was determined
that stationary display techniques were used predominantly in the museum. In particular, it
has been determined that display cases, mannequins, information boards and visuals are in
the majority. It has been found that video display technique is preferred to dynamic display
techniques. In the last part of the work, suggestions on the ways of exhibiting gastronomybased museums were presented.