Tafsilatlı Tecvid Hükümleri
Citation
HAVUZ, Hasan Hüseyin, (2018), Kitap Dünyası Yayınları, Tafsilatlı Tecvid HükümleriAbstract
Tecvid, sözlükte “bir şeyi güzel ve sağlam yapmak, onu süslemek” anlamına gelmektedir.
Tecvid, Kur’ân-ı Kerîm’i harflerin mahreç ve sıfatlarına riayet edip vakıf, vasıl, sekte vb. tilavet kurallarına uyarak güzel ve hatasız okumayı öğreten ilimdir.
Tecvid nazarî bilgilere dayanmakla birlikte pratik yönü de ön plana çıkar. Nitekim İbnü’l-Cezerî, “Tecvid, harflerin hakkını vermek, mertebelerini (medlerini) tertib etmek, harfi mahrec ve aslına uygun çıkarmak benzer harfleri birbirine ilhak etmek, lafızları tam yapmak, kelamı zorlama, aşırılık olamadan güzelleştirme demektir.” şeklinde tanımlamıştır.
Tecvid ilminin nazarî yönü de önem arz etmektedir. Bu açıdan Kur’an’ı tecvid kurallarına uygun olarak okumada, nazari bilgiler destek olmaktadır. Özellikle Kur’an kıraatı ve tecvid alanında eğitim görenler için bu daha da önemlidir.
Bu eseri, gerek İslami İlimler Fakültesindeki derslerde ve gerekse tashîh-i hurûf kurslarımızda yaptığımız çalışmalar sonucunda hazırladık. Bu çalışmamızla hem bu alana bir katkıda bulunmak hem temel tecvid kuralları ile ilgili bazı bilgilerin her kitapta bulunmaması sebebiyle, ana konularda ama teferruatlı olarak bilgileri toplamak istedik. Bu açıdan ana konuların dışında yani tecvid, harfler, harflerin kendi aralarındaki ilişkilerinde doğan hükümler, vakıf konusu ve ilave olarak da tilavetle ilgili bazı bilgiler verdik.