Mısır tahılında nişasta analizi için Near Infra Red Spectroscopy (NIR) kalibrasyonu oluşturulması
Künye
TOMAS,E., BAYRAM,İ.(2019). Establishing Near Infra Red Spectroscopy (NIR) Calibration for Starch Analysis in Corn Grain. Kocatepe Vet J (2019) 12(1):7-14.Özet
This study has been carried out to calibrate the starch values of 320 corn samples taken from Soil Products
Offices (TMO) in seven different geographical regions of by using an NIR instrument. The corn samples used in
the study were selected from the regions where corn production is intensive in Turkey and brought to the
laboratory. The corn samples brought to the laboratory were milled and then spectra were formed. Subsequently,
the starch values were determined in the laboratory with the use of wet chemical analysis methods. The
calibration values generated were R= 0.6410; R2 = 0.4109 Standard Deviation = 4.4208, R = 0.5854 from the
validation set; R2 = 0.3427 Standard Deviation = 4.5662. The calibration interval in the study was 44.53 and
45.72, respectively. This study has concluded that more samples representing the 7 different regions in Turkey for
the starch contents of corn are needed in order to generate scientifically reliable results with the FT-NIR device. Bu araştırma Türkiye'nin yedi farklı coğrafi bölgesindeki TMO ofislerinden getirilen toplam 320 adet mısır
numunesindeki nişasta değerlerinin NIR cihazı kullanılarak kalibrasyonunu yapmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Araştırmada kullanılan mısır numuneleri Türkiye’de mısır üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden seçilmiştir
ve laboratuvara getirilmiştir. Laboratuvara getirilen mısır numunelerinin öğütülmesi işlemi yapılmış, daha sonra
spektraları oluşturulmuştur. Akabinde, laboratuarda yaş kimyasal analiz yöntemiyle nişasta değerleri bulunmuştur.
Oluşturulan kalibrasyon setinin R=0.6410; R2= 0.4109 Standart Sapma = 4.4208 şeklinde değerleri alınmış,
validasyon setinden ise R=0.5854; R2= 0.3427 Standart Sapma = 4.5662 değerleri elde edilmiştir. Araştırmada,
kalibrasyon aralığı 44.53 bulunurken, validasyon aralığı ise 45.72. olarak bulunmuştur. Sonuç olarak bu araştırma
ile Türkiye’nin 7 farklı bölgesini temsil edebilecek mısır örneklerindeki nişasta miktarı FT-NIR cihazı kullanılarak
elde edilen kalibrasyonların bilimsel açıdan daha doğru sonuçlar vermesi için daha fazla miktarda numune ile
çalışmaların yapılması gerektiğine kanaat getirilmiştir.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
12Sayı
1Koleksiyonlar
- Makaleler [63]