Farklı ekstraksiyon metotları ile elde edilen kenevir tohum ve yağlarının fiziksel ve kimyasal kompozisyonu
Abstract
Bu araştırma kapsamında soğuk sıkım ve sokselet ekstraksiyonu ile elde edilen kenevir tohumu yağlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tespiti için; kuru madde, kül, serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, iyot sayısı ve sabunlaşma sayısı analizleri yapılmıştır.
Bu doğrultuda kenevir tohumunun; kuru madde, kül, soğuk sıkım ve sokselet ekstraksiyonu yağ miktarları sırasıyla; %95,16, %4,58, %26,80, %37,50 olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan, kenevir tohumu yağlarının soğuk sıkım ve sokselet ekstraksiyonu olmak üzere sırasıyla, peroksit sayısı, serbest yağ asitliği 9,16 – 3,66 meqO2/kg, %2,50 – 3,02 olarak belirlenmiştir.
Sonuç olarak; kenevir tohumu yağları, dâhili olarak tüketilmek istenirse serbest yağ asitliği ve peroksit değerleri düşürüldükten sonra insan gıdası olarak tüketime uygundur. Yağ asitleri kompozisyonu ile sterol kompozisyonu ve mineral madde miktarı açısından iyi bir gıda kaynağı olduğu belirlenmiştir. Within the scope of this research, to determine the physical and chemical properties of hemp seed oils obtained by cold pressing and socket extraction; dry matter, ash, free fatty acidity, peroxide number, iodine value and saponification number were analyzed.
In this direction, cannabis seeds; dry matter, ash, cold pressed and socket extraction oil amounts respectively; It was determined as 95,16%, 4,58%, 26,80%, 37,50%. On the other hand, cold pressed and soxhlet extraction of hemp seed oils, respectively, peroxide number, free fatty acidity respectively; It was determined as 9,16-3,66 meq O2/kg, 2,50%-3,02%.
In conclusion; Hemp seed oils are suitable for consumption as human food after their free fatty acidity and peroxide values are reduced if they are desired to be consumed internally. It is determined that it is a good food source in terms of fatty acid composition, sterol composition and mineral substance amount.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]