Afyonkarahisar ilinde yetiştirilen yerli kazlarda cinsiyet ve yaşın karkas özellikleri üzerine etkisi
Citation
Peşmen, G , Yönetken, A . (2020). The Effect of Gender and Age on Carcass Characteristics in Geese Grown in Afyonkarahisar Province . Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler Dergisi , 3 (1) , 21-26 .Abstract
Bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde yetiştirilen kazlarda cinsiyet ve yaşın karkas özellikleri üzerine etkisi
tespit edilmeye çalışılmıştır. Afyonkarahisar ilinde yetiştirilen kazlardan 8-9 aylık, 19-20 aylık yaşta ve
her yaş grubundan 12 erkek ve 12 dişi kaz kesilerek kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. İncelenen
özelliklerden kesim öncesi canlı ağırlık 8-9 aylık ve 19-20 aylık yaştaki erkek ve dişi kazlar için sırasıyla;
4.08±0.49 kg ve 4.49±0.56 kg, 4.57±0.25 kg ve 4.00±0.64 kg; sıcak karkas ağırlığı, 2.59±0.38 kg ve
2.82±0.38 kg, 2.93±0.2 kg ve 2.48±0.41 kg; soğuk karkas ağırlığı, 2.51±0.4 kg ve 2.81±0.35 kg, 2.86±0.26
kg ve 2.46±0.42 kg olarak belirlenmiştir. 19-20 aylık yaştaki kazlarda canlı ağırlık, abdominal yağ, soğuk
karkas, boyun, kanat, sırt ağırlığı ortalamaları 8-9 aylık yaştaki kazlardan yüksek ve istatistiki olarak
önemli bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Erkek kazların canlı ağırlık, baş, sıcak karkas, soğuk karkas, boyun,
göğüs ve sırt ağırlığı ortalamaları dişi kazlardan yüksek ve istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.01,
p<0.05). Elde edilen sonuçlara göre, Afyonkarahisar ilindeki yerli kazların besi için uygun olabileceği
sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın amacı; kaz etinin tüketiciler arasında tercih edilebilir bir protein
kaynağı olmasını sağlamak üzere, bu alanda yapılan sınırlı sayıdaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktır. In this study, the effect of sex and age on carcass characteristics of geese reared in Afyonkarahisar
province was determined. 12 male and 12 female geese of 8-9 months old, 19-20 months old and all
age groups were slaughter and carcass characteristics were determined. The live weight of preslaughtered male and female geese were 8-9 months old and 19-20 months old, respectively; 4.08 ±
0.49 kg and 4.49 ± 0.56 kg, 4.57 ± 0.25 kg and 4.00 ± 0.64 kg; hot carcass weight, 2.59 ± 0.38 kg and 2.82
± 0.38 kg, 2.93 ± 0.2 kg and 2.48 ± 0.41 kg; cold carcass weight was determined as 2.51 ± 0.4 kg and
2.81 ± 0.35 kg, 2.86 ± 0.26 kg and 2.46 ± 0.42 kg. In 19-20 month old geese, live weight, abdominal fat,
cold carcass, neck, wing, back weight were found to be higher than the geese of 8-9 month age and
statistically significant (p <0.01, p <0.05). The average body weight, head, warm carcass, cold carcass,
neck, chest and back weight of male geese were higher than female geese and were statistically
significant (p <0.01, p <0.05). The obtained data showed that local geese in the region may be suitable
for fattening in terms of slaughter and carcass characteristics. The aim of this study is to contribute to a
limited number of scientific studies in this field in order to make goose meat a preferable source of
protein among consumers.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler DergisiVolume
3Issue
1Collections
- Cilt 3 : Sayı 1 [6]