Fungal Lipazlar ve Endüstride Kullanım Alanları
Citation
Gül, Ülküye Dudu. "Fungal Lipazlar ve Endüstride Kullanım Alanları." AKÜ Fen Bil. Dergisi 13, Sayı.1 (2013) : 1-8.Abstract
Hücresel yapılar için önemli metabolik görevleri olan enzimler çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere
gündelik ve ekonomik hayata girmiştir. Endüstrinin hemen her alanında kullanılan lipazlar genellikle
mikroorganizmalardan elde edilmektedir. Çünkü mikroorganizma kaynaklı enzimlerin bitkisel ve
hayvansal enzimlere göre katalitik aktivitelerinin çok yüksek olması, istenmeyen yan ürün
oluşturmamaları, daha stabil ve ucuz olmaları ve fazla miktarda elde edilebilmeleri gibi avantajları
vardır. Fungus türleri pH, sıcaklık gibi faktörlere karşı dayanıklı oldukları ve fungal biyokütleden enzim
ekstraksiyonu diğer mikrobiyal lipazlara göre daha ucuz olduğu için lipaz üretiminde tercih edilmektedir.
Fungal lipazlar gıda, deterjan ve ilaç endüstrisinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu makalede
endüstriyel alanda yaygın kullanım alanına sahip olan lipaz enzimleriyle ilgili literatür irdelenmiştir. Enzymes, which have important roles in cellular metabolism, were used as variety of purposes in daily
and economical life. Lipases that are extensively used in industry are usually obtained from
microorganisms. Hence, enzymes are produced by microorganisms have some advantages when
compared with enzymes produced by plants or animals such as having higher catalytic activity, not
forming undesirable by-products, being more stable and relatively cheap, and obtaining much quantity.
Fungal species have more resistance to environmental conditions such as pH and temperature than
other microbial species and the extraction of fungal enzymes are cheaper than other microbial enzyme
extraction. Because of these advantages fungal biomasses are prepared for lipase production. Fungal
lipases are extensively used in food, detergent and pharmaceutic industries. In this article relevant
publications about fungal lipase that have mostly convenient enzymes in industrial areas were
reviewed.
Source
Fen Bilimleri DergisiVolume
13Issue
1Collections
- Cilt 13 : Sayı 1 [12]