Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorKara, Recep
dc.contributor.authorAkgül, Merve
dc.date.accessioned2021-07-30T07:45:16Z
dc.date.available2021-07-30T07:45:16Z
dc.date.issued12.07.2021en_US
dc.date.submitted2021-06-21
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/8962
dc.description.abstractTulum peyniri ülkemizde beyaz peynir ve kaşar peynirinden sonra en çok üretilen ve severek tüketilen bir peynir çeşididir. Süt hayvanlarının Aflatoksin içeren yemlere ile beslenmesine bağlı olarak elde edilen sütler AFM1 içerebilmektedir. AFM1 içeren sütler ile üretilen peynirlerde de AFM1 riski devam etmektedir. Bu nedenle yapılan çalışmada Aralık 2019 ile Kasım 2020 arasında toplanan Afyon tulum peyniri örneklerinde Aflatoksin M1 varlığı ve seviyesi araştırılmıştır. Toplamda farklı üretim ve satış yerlerine ait 40 tane sonbahar/kış mevsimi, 40 tane ilkbahar/yaz mevsimine ait olmak üzere toplamda 80 Afyon tulum peyniri örneği toplanmıştır. Örnekler analize alınıncaya kadar -20oC’de muhafaza edilmiştir. Daha sonra tüm örnekler ticari ELISA test kiti (Aflatoksin M1) kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak Aflatoksin M1 ilkbahar/yaz numunelerinde maksimum 0,017 µg/kg iken sonbahar/kış numunelerinde ise 0,041 µg/kg olarak tespit edilmiştir. Analize alınan tulum peyniri örneklerinde TGK limitinin (0,05 µg/kg) üzerinde AFM1 saptanmamıştır. Sonuç olarak süt ve süt ürünleri üretiminde AFM1 içermeyen süt kullanılması, süt hayvanlarının beslenmesinde mikotoksin içeren yemlerin kullanılmaması, bu yemlerin toksin oluşumunu engelleyecek şekilde üretim ve depolama şartlarına uyulması önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractTulum cheese is the most produced and fondly consumed type of cheese after white cheese and kasar cheese in our country. Due to the feeding of dairy animals with feeds containing aflatoxin, the milk obtained may contain AFM1. The risk of AFM1 continues in cheeses produced with milk containing AFM1. Fort his reason the presence and level of Aflatoxin M1 in Afyon tulum cheese samples collected between December 2019 and November 2020 was investigated. A total of 80 tulum cheese samples 40 of which were in autumn-winter season and 40 in the spring-summer season belonging to different production and sales locations were collected. Samples were kept at -20°C until analysis. All samples were then analyzed using a commericial ELISA tes kit (Aflatoxin M1). As a result Aflatoxin M1 was determined as 0,017 ug/kg in spring-summer samples and 0,041 ug/kg in autumn-winter samples. AFM1 was not detected above the TGK limit (0,05 μg/kg) in the Tulum cheese samples analyzed.As a result, it is recommended to use AFM1free milk in the production of mlk and dairy products, not to use feeds containing mycotoxin in feeding dairy animals, and to comply with the production and storage conditions in a way to prevent the formation of toxins in these feeds.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması; Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Proje Araştırmaları Koordinasyon Birimi (BAPK) (Proje No: 19.SAĞ.BİL.19) Tarafından Desteklenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSüt Ürünlerien_US
dc.subjectAfyon Tulum Peynirien_US
dc.subjectAflatoksin M1en_US
dc.titleTüketime sunulan Afyon tulum peynirlerinde aflatoksin m1 seviyesinin mevsimsel olarak araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeSeasonal ınvestıgatıon of aflatoxın m1 level in Afyon tulum cheese offered for consumptıonen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin / Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0000-0001-6746-8714en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record