Diyet kliniğine başvuran bireylerin gıda katkı maddelerine karşı tutum ve davranışlarının araştırılması
Abstract
Sağlığın temelini oluşturan en önemli unsurlardan biri sağlıklı beslenmedir. İnsanların büyüme ve vücudunun gerekli işlevleri yerine getirebilmesi, dış etkenler ve hastalıklarda immün sistemin dayanıklı olabilmesi adına belli gıdalara ihtiyaç duyarız. Sağlıklı ve dengeli beslenme; gelişme ve büyüme sağlığın korunması yaşamın devam ettirilmesi, hayat standartlarının yükseltilmesi adına tüketilmeli gerekli gıdaların ihtiyacın giderilmesidir. Obezite günümüzde artarken, tıbbi beslenme tedavisinde istenilen, bireyin hayat boyu yeme alışkanlıklarını gereken düzeyde alıp ideal kiloya kavuşmasıdır. Gıdaya katılan ekstra maddeler tüketiciye zarar vermeyecek düzeyde olmalıdır ve kontrolleri ona göre sağlanmalıdır. Diyet kliniğine obezite tedavisi için gelen bireylerin, gıda katkı maddeleri konusunda ne kadar bilgi ve farkındalığı incelenirken aynı zamanda etiket okuma alışkanlıklarının seviyesi bunun sağlıklı ve dengeli beslenme üstünde etkisi hedef alındı. Genel anlamda gıdaların üzerindeki etiket bilgisi okuma alışkanlığı, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, özel hastalıklar ve diyette olan bireyler için etiket bilgisi farkındalığı çeşitlilik göstermektedir. Etiket bilgisi tanımlamada etiket okuma alışkanlığı özellikle sağlıklı kilo vermek isteyen bireylerin diyet yaparken aldıkları paketli ürünleri içeriği hakkında bilgi edinip ona göre sağlıklı tercihler yapmasını sağlar. One of the most important elements that form the basis of health is a healthy diet. We need certain foods in order for the growth of people and the body to fulfill the necessary functions, and the immune system to be resistant to external factors and diseases. Healthy and balanced diet; It is the consumption of necessary foods in order to develop and grow, protect health, maintain life, and ensure living standards. While obesity is increasing nowadays, what is desired in medical nutrition treatment is to get the life-long eating habits at the required level and reach the ideal weight. Extra substances added to the food should be at a level that does not harm the consumer and their controls should be provided accordingly. While examining the knowledge and awareness of individuals who come to the diet clinic for obesity treatment about food additives, the level of label reading habits is aimed at the effect of this on healthy and balanced nutrition. In general, the label information on foods varies for reading habits, age, gender, education level, special diseases and individuals on a diet. The habit of reading labels in defining label information enables individuals who want to lose a healthy weight to learn about the content of packaged products they take while dieting and make healthy choices accordingly.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]