Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorArslan Danacıoğlu, Derya
dc.contributor.authorPekel, Merve
dc.date.accessioned2021-07-30T11:06:14Z
dc.date.available2021-07-30T11:06:14Z
dc.date.issued24.02.2021en_US
dc.identifier.citationDanacıoğlu, D , Pekel, M . (2021). Utilization of Some Plant Based Wastes for a Possible Formulation of Tea Infusion . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 21 (1) , 122-129 . DOI: 10.35414/akufemubid.579032en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/60443/579032
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.579032
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/8967
dc.description.abstractThe main objective of the current study was to investigate the potential of plant based wastes to be used as tea infusions having beneficial health effects. With this purpose, three different formulations of tomato peel, lemon peel, onion peel, tangerine peel, walnut and hazelnut shell, oleaster, olive leaves, cypress cone and hawthorn were developed and these tea blends were evaluated in terms of total phenolics, radical scavenging activity, color and sensory properties. Final beverages contained considerable phenolic contents and showed significant antioxidant activity. The infusion of onion peel, lemon peel, walnut shell and cypress cone blend contained the highest amount of total phenolics (160.2 mg GAE/L). However, tomato peel, hawthorn, olive leaf and cypress cone blend showed good DPPH radical scavenging activity (79.65%) and appreciated with higher scores by sensory analysis.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, bitkisel kaynaklı bazı atıkların sağlık üzerinde olumlu etkileri olan çay infüzyonları olarak kullanım potansiyellerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, domates kabuğu, limon kabuğu, soğan kabuğu, mandalina kabuğu, ceviz kabuğu, fındık kabuğu, iğde, zeytin yaprağı, selvi kozalağı ve alıçtan oluşan üç farklı formülasyon geliştirilmiştir. Bu çay karışımları toplam fenolik madde ve radikal tutucu aktivite, renk ve duyusal özellikler açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen içeceklerin önemli seviyede fenolik madde içeriğine ve antioksidan aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Soğan, limon ve ceviz kabuğu karışımından elde edilen infüzyon en yüksek miktarda toplam fenolik (160.2 mg GAE/L) bileşen içeren infüzyon olmuştur. Bununla birlikte, domates kabuğu, alıç, selvi kozalağı ve zeytin yaprağı karışımı DPPH radikal yakalama aktivitesi (%79.65) açısından daha üstün bulunmuş ve ayrıca duyusal analizlerde de daha yüksek skorlarla değerlendirilmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.579032en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFruit Peelsen_US
dc.subjectWalnut Shellsen_US
dc.subjectDpphen_US
dc.subjectPhenolicsen_US
dc.subjectSensory Analysisen_US
dc.subjectMeyve Kabuklarıen_US
dc.subjectCeviz Kabuğuen_US
dc.subjectFenolikleren_US
dc.subjectDuyusal Analizen_US
dc.subjectFonksiyonel Gıdalaren_US
dc.titleUtilization of some plant based wastes for a possible formulation of tea infusionen_US
dc.title.alternativeBazı bitki kaynaklı atıkların çay infüzyonu olarak değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-6655-9312en_US
dc.authorid0000-0002-6655-9311en_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.startpage122en_US
dc.identifier.endpage129en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster