Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorTomas, Ercan
dc.contributor.authorBayram, İsmail
dc.date.accessioned2021-08-05T11:30:07Z
dc.date.available2021-08-05T11:30:07Z
dc.date.issued31.03.2019en_US
dc.identifier.citationTomas, E , Bayram, İ . (2019). Establishing Near Infra Red Spectroscopy (NIR) Calibration for Starch Analysis in Corn Grain . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (1) , 7-14 . DOI: 10.30607/kvj.459701en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/41700/459701
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.459701
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9021
dc.description.abstractThis study has been carried out to calibrate the starch values of 320 corn samples taken from Soil Products Offices (TMO) in seven different geographical regions of by using an NIR instrument. The corn samples used in the study were selected from the regions where corn production is intensive in Turkey and brought to the laboratory. The corn samples brought to the laboratory were milled and then spectra were formed. Subsequently, the starch values were determined in the laboratory with the use of wet chemical analysis methods. The calibration values generated were R= 0.6410; R2 = 0.4109 Standard Deviation = 4.4208, R = 0.5854 from the validation set; R2 = 0.3427 Standard Deviation = 4.5662. The calibration interval in the study was 44.53 and 45.72, respectively. This study has concluded that more samples representing the 7 different regions in Turkey for the starch contents of corn are needed in order to generate scientifically reliable results with the FT-NIR device.en_US
dc.description.abstractBu araştırma Türkiye'nin yedi farklı coğrafi bölgesindeki TMO ofislerinden getirilen toplam 320 adet mısır numunesindeki nişasta değerlerinin NIR cihazı kullanılarak kalibrasyonunu yapmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan mısır numuneleri Türkiye’de mısır üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden seçilmiştir ve laboratuvara getirilmiştir. Laboratuvara getirilen mısır numunelerinin öğütülmesi işlemi yapılmış, daha sonra spektraları oluşturulmuştur. Akabinde, laboratuarda yaş kimyasal analiz yöntemiyle nişasta değerleri bulunmuştur. Oluşturulan kalibrasyon setinin R=0.6410; R2= 0.4109 Standart Sapma = 4.4208 şeklinde değerleri alınmış, validasyon setinden ise R=0.5854; R2= 0.3427 Standart Sapma = 4.5662 değerleri elde edilmiştir. Araştırmada, kalibrasyon aralığı 44.53 bulunurken, validasyon aralığı ise 45.72. olarak bulunmuştur. Sonuç olarak bu araştırma ile Türkiye’nin 7 farklı bölgesini temsil edebilecek mısır örneklerindeki nişasta miktarı FT-NIR cihazı kullanılarak elde edilen kalibrasyonların bilimsel açıdan daha doğru sonuçlar vermesi için daha fazla miktarda numune ile çalışmaların yapılması gerektiğine kanaat getirilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.459701en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCornen_US
dc.subjectStarchen_US
dc.subjectNIRen_US
dc.subjectCalibrationen_US
dc.subjectMısıren_US
dc.subjectNişastaen_US
dc.subjectKalibrasyonen_US
dc.titleEstablishing near infra red spectroscopy (NIR) calibration for starch analysis in corn grainen_US
dc.title.alternativeMısır tahılında nişasta analizi için near ınfra red spectroscopy (NIR) kalibrasyonu oluşturulmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-6368-3801en_US
dc.authorid0000-0002-9993-7092en_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.startpage7en_US
dc.identifier.endpage14en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorBayram, İsmail


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record