Çipura (sparus aurata) balık yemlerine balık unu yerine farklı oranlarda kanola (brassica spp.) küspesi kullanımının büyüme, yemden yararlanma ve sindirilebilirliliği üzerine bir çalışma
Citation
Kurtoğlu, A. , Çağıltay, F. , Diler, İ. & Sağlam, M. (2019). Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (1) , 33-38 . DOI: 10.30607/kvj.470718Abstract
Bu çalışma, başlangıç ağırlığı 49,86±0,009 gr olan çipura balıklarında %45 protein ve %18 yağ içerikli kontrol yemi ile kontrol yemindeki balık unu yerine %10, %15, %20, %25 ve %30 oranlarında kanola (KA) küspesi ilaveli yemler kullanılmış ve balıkların büyüme performansı, yem değerlendirme oranı ve sindirilebilirlik düzeyi üzerine etkilerine göre kanola küspesinin optimum kullanım oranının belirlenmesi hedeflenmiştir. 98 günlük deneme sonunda gruplar arasında oransal canlı ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranı 14-28. gün arası istatistiki olarak önemli (p<0,05) görülmesine rağmen, deneme sonunda önemsiz bulunmuştur (p>0,05). Yem değerlendirme oranı (YDO) en düşük KA30 grubunda (4,54±0,1), en yüksek ise KA10 grubunda (5,31±0,2), protein etkinlik oranı (PEO) en yüksek KA30 grubunda, en düşük KA10 grubunda, prodüktif protein değeri (PPD) KA30 grubunda (0,318±0,02) ile en yüksek değerde tespit edilmiştir. (p<0,05). Besin maddelerinin sindirilebilirlik performanslarının belirlenmesinde kuru madde ile ham proteinin sindirilebilirliği kontrol grubunda en yüksek seviyede bulunurken en düşük KA10 grubunda elde edilmiş, ham yağı en iyi sindirebilen KA30 grubu KA0 ve KA15 grubu ile benzerlik gösterirken diğer gruplardan farklı bulunmuştur (p<0,05). This study was conducted to identify optimum exchange ratio of canola meal in fish feeds instead of fishmeal, using %45 protein and %18 fat commercial control feeds and %10, %15, %20, %25 and %30 canola meal (KA) based feeds for sea breams with a starting weight of 49,86±0,009 gr by analyzing growth performance, food conversion ratio and digestibility. After 98 days of experiment, specific growth rate and relative weight gain although was statistically significantly different during 14-28 days (p<0,05), it was insignificant at the end of the trial. Food conversion ratio (FCR) was lowest for KA30 (4,54±0,1), and highest for KA10 (5,31±0,2) group, protein efficiency was highest in KA30 and lowest in KA10 group, productive protein value was highest in KA30 with 0,318±0,02 (p<0,05). Digestibility performance for crude protein and dry matter was the highest in the control group and lowest for KA10 group and for fats lowest was KA10 where highest was (p<0,05) KA30 with similar results compared to KA0 and KA15.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
12Issue
1Collections
- Cilt 12 : Sayı 1 [16]