Kars ilinde tüketime sunulan çiğ süt ve bazı peynir çeşitlerinde Aflatoksin M1 varlığının değerlendirilmesi
Citation
Aksoy, A. & Sezer, Ç. (2019). Kars İlinde Tüketime Sunulan Çiğ Süt ve Bazı Peynir Çeşitlerinde Aflatoksin M1 Varlığının Değerlendirilmesi . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (1) , 39-44 . DOI: 10.30607/kvj.479157Abstract
Bu araştırma, Kars ilinde tüketime sunulan çiğ inek sütü, küflenmiş çeçil, kaşar ve gravyer peyniri örneklerinde aflatoksin M1 (AFM1) kontaminasyonunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 50 adet çiğ süt, 50 adet küflü çeçil peyniri, 50 adet kaşar peyniri ve 50 adet gravyer peyniri olmak üzere toplam 200 örnek incelenmiştir. Örneklerdeki AFM1 düzeyi kompetitif ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. Analize alınan 50 çiğ inek sütü örneğinin 22’sinde (%44) AFM1 tespit limitinin (<5.00 ng/L) altında iken 28’inde ise (%56) farklı düzeylerde AFM1 belirlenmiştir. Küflü çeçil peyniri, kaşar peyniri ve gravyer peyniri örneklerinin ise sırasıyla 42 (%84), 36 (%72) ve 16 (%32)’sında AFM1 seviyesi tespit limitinin (<112.50 ng/kg) altında iken 8 (%16), 18 (%36) ve 34 (%68)’ünde ise AFM1 yönünden pozitif sonuç elde edilmiştir. Çiğ süt ve peynir örneklerinin tamamının AFM1 açısından Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Komisyonun’ca izin verilen limitlere uygun olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre çiğ süt ve peynir örneklerinde AFM1 düzeyinin yasal limitlerin altında bulunması halk sağlığı açısından sevindiricidir. Ancak örneklerdeki AFM1 kontaminasyon düzeyleri halk sağlığı açısından risk oluşturma potansiyelinin bulunduğunu ve kontaminasyonun önlenmesi için tedbir alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. This study was carried out to evaluate aflatoxin M1 (AFM1) contamination in the samples of raw cow milk, moldy chechil, kashar and gruyere cheese which are offered to consumers in Kars city of Turkey. For this purpose, a total of 200 samples, including 50 raw milk, 50 moldy chechil cheese, 50 kashar cheese and 50 gruyere cheese were examined. AFM1 levels in the samples were determined by competitive ELISA method. Of the 50 raw cow milk samples analyzed, 22 (44%) were found to be below the AFM1 detection limit (<5.00 ng / L) while 28 (56%) had AFM1 at different levels. AFM1 levels in the samples of moldy chechil cheese, kashar cheese and gruyere cheese were 42 (84%), 36 (72%), and 16 (32%), respectively, which were below the AFM1 detection limit (<112.50 ng/kg) while 8 (16%), 18 (36%) and 34 (68%) of them had AFM1 in terms of positive results. All samples of raw milk and cheese were found to be in compliance with the limits permitted in the Turkish Food Codex and the European Commission in terms of AFM1. According to these results, it is pleasing for the public health that the level of AFM1 in raw milk and cheese samples is below the legal limits. However, the levels of AFM1 contamination in the samples suggested that it could be a potential risk in terms of public health and precaution is needed to be taken for the prevention of the contamination.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
12Issue
1Collections
- Cilt 12 : Sayı 1 [16]