Veteriner Fakültesi öğrencilerinin beyaz et tüketimi üzerine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
31.12.2019Yazar
Akın, Ahmet CumhurÇevrimli, Mustafa Bahadır
Mat, Burak
Arıkan, Mehmet Selçuk
Tekindal, Mustafa Agah
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Akın, A. C. , Çevrimli, M. B. , Mat, B. , Arıkan, M. S. & Tekindal, M. A. (2019). Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Beyaz Et Tüketimi Üzerine Etki Eden Faktörlerin Değerlendirilmesi . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (4) , 456-462 . DOI: 10.30607/kvj.639871Özet
Bu araştırma, Burdur, Konya ve Elazığ illerinde yer alan üniversitelerin veteriner fakültelerinde eğitim görmekte olan farklı
sınıflardaki öğrencilerin kanatlı eti tüketim düzeylerine etkili olan faktörlerin güncel olarak ortaya konması amacıyla
yapılmıştır. Araştırmanın materyalini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı içerisinde üç farklı fakültede toplamda 242 öğrenci ile
yapılmış olan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPPS programı ile analiz edilmiştir.
Araştırma sonucunda; öğrencilerin %51,7’sinin aylık bireysel gıda harcama tutarının 250 TL altında olduğu belirlenmiştir.
Yine bu öğrencilerin bireysel gıda harcamaları içerisinde hayvansal gıda harcama tutarlarının 100 TL ve altında olanların oranı
ise %59,1 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin aylık kanatlı eti tüketim oranları incelendiğinde; hiç tüketmeyenlerin oranı %5,8,
500 gr’dan az tüketenlerin oranı %31 ve 500-999gr arası tüketenlerin oranı ise %37,2 düzeyinde tespit edilmiştir. Ankete
katılan öğrencilerin aylık ortalama 1,1 kg kanatlı eti tükettikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin eğitim gördükleri şehir, sınıf düzeyi
ve barınma durumları ile kanatlı eti tüketim miktarı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı belirlenmiştir.
Nitekim, cinsiyet, gelir düzeyi, gıda maddelerine ayrılan aylık bütçe ile hayvansal gıdalara ayrılan aylık bütçe miktarı arasında
istatistiki olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. This research was carried out to in Burdur, Elazığ and Konya provinces in order to evaluate the factors affecting the poultry
meat consumption status and consumption habits of students belonging to different classes of veterinary faculties. The
material of the study was obtained from surveys conducted with 242 students in three different faculties during the academic
year 2018-2019. The data were analyzed by SPPS. According to the results of the research; It has been determined that 51.7%
of the students are under 250 TL of the monthly individual food expenditure. The ratio of animal food expenditures in
individual food expenditures of those students to be 100 TL and below is determined as 59.1%. When the monthly poultry
meat consumption rates of the students are examined; The rate of those who did not consume was 5.8%, the rate of those
consuming less than 500 gr and 31% of those consuming 500-999gr was determined as 37.2%. It was determined that the
students who participated in the survey consumed 1.1 kg of poultry meat per month. It was determined that there was no
statistically significant relationship between the poultry meat consumption and the city, class level and shelter status of the
students. In fact, a statistically significant relationship was found between the gender, income level, monthly budget for food
and amount of monthly budget allocated to animal food.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
12Sayı
4Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/48417/639871https://doi.org/10.30607/kvj.639871
https://hdl.handle.net/11630/9225
Koleksiyonlar
- Cilt 12 : Sayı 4 [16]