Microbiological quality of organic chicken meat
Citation
Çiftçi, R. & Güran, H. Ş. (2019). Microbiological Quality of Organic Chicken Meat . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (4) , 463-468 . DOI: 10.30607/kvj.603415Abstract
Organic chicken production in the world increases every year according to the consumer demands. Therefore, a
higher awareness of the microbial quality of organic poultry meat is important for public health, food safety and
product shelf life. In this study was used 240 of frozen organic chicken meat, drumstick (n:80), breast (n:80) and
leg quarter (n:80) as the material. Microbiological analyses were conducted to determine the counts of total
mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total psychotropic aerobic bacteria (TPAB), Pseudomonas spp., coliforms, E.
coli, molds, and yeasts in all samples. It was determined that 100%, 100%, 100%, 81.6%, 54.1%, 34.1%, and 83.3%
of the analyzed samples (N:240) were contaminated with TMAB, TPAB, Pseudomonas spp., coliforms, E. coli,
molds and yeasts, respectively. Moreover, the mean counts of TMAB was 4.99±0.80 log10 cfu/g, the TPAB was
5.29±0.96 log10 cfu/g, the coliforms were 3.53 ± 0.92 log 10 cfu/g, E. coli was 2.45±0.65 log10 cfu/g, Pseudomonas
spp. was 4.63±1.10 log10 cfu/g, mold was 2.03±0.42 log10 cfu/g and yeast was 3.68±1.13 log10 cfu/g. These
results indicate that organic chicken meat can be contaminated with various microorganisms that affect the shelf
life and hygienic quality. Organik tavuk eti üretimi tüketici tercihlerine bağlı olarak her geçen gün artmaktadır. Bu artışa bağlı olarak
organik tavuk etlerinin mikrobiyal kalitesinin daha yakından bilinmesi hem halk sağlığı hem de gıda güvenliği ile
ürünün raf ömrü bakımından önemlidir. Bu araştırmada baget (n:80), göğüs (n:80) ve kalçalı but (n:80) olmak
üzere toplam 240 adet donmuş organik tavuk parça eti materyal olarak kullanıldı. Tüm örneklerde toplam
mezofilik aerobik bakteri (TMAB), toplam psikrotrof aerobik bakteri (TPAB), Pseudomonas spp., koliform bakteri,
E. coli ile küf ve maya sayısının tespiti için mikrobiyolojik analizler gerçekleştirildi. Analiz edilen tavuk parça
etlerinin (N:240) sırasıyla % 100, % 100, % 100, % 81.6, % 54.1, % 34.1 ve % 83.3’ünün TMAB, TPAB,
Pseudomonas spp., koliform, E. coli, küf ve maya ile kontamine olduğu belirlendi. Ayrıca örneklerdeki (N:240)
ortalama TMAB sayısı 4.99±0.80 log10 kob/g, TPAB sayısı 5.29±0.96 log10 kob/g, koliform bakteri sayısı
3.53±0.92 log10 kob/g, E. coli sayısı 2.45±0.65 log10 kob/g, Pseudomonas spp. sayısı 4.63±1.10 log10kob/g, küf sayısı
2.03±0.42 log10 kob/g ve maya sayısı 3.68±1.13 log10 kob/g düzeyinde bulundu. Bu sonuçlar organik tavuk
etlerinin hem raf ömrü hem de hijyenik kalitesi üzerine etkili mikroorganizmalar ile kontamine olabileceğini
göstermektedir.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
12Issue
4URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/48417/603415https://doi.org/10.30607/kvj.603415
https://hdl.handle.net/11630/9226
Collections
- Cilt 12 : Sayı 4 [16]