Sivas ilinde satılan çiğ inek ve manda sütlerinde listeria spp. varlığının araştırılması
Citation
Şahin, S. & Ayyıldız, A. (2020). Sivas İlinde Satılan Çiğ İnek ve Manda Sütlerinde Listeria spp. Varlığının Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (1) , 19-24 . DOI: 10.30607/kvj.645718Abstract
Listeria cinsi doğada yaygın olarak bulunmakta ve halk sağlığı yönünden risk oluşturan türleri içermektedir. Listeria
türlerinin insanlara bulaşmasından özellikle hayvansal gıdalar (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri) önem arz
etmektedir. Bu nedenle, Sivas ilinde satılan çiğ inek (n=50) ve manda sütlerinde (n=50) Listeria spp. varlığı ISO
11290-1 yöntemi kullanılarak araştırılması çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. İncelenen 100 adet çiğ süt
örneğinin %4’ünden (4/100) Listeria spp. izole edildi. Süt örneklerinden elde edilen izolatların polimeraz zincir
reaksiyonu (PZR) ile doğrulanması yapıldı. Çiğ inek sütlerinin Listeria spp. kontaminasyonu %2 (1/50) olarak
belirlenirken, manda sütlerinde %6 (3/50) olarak saptandı. İnek sütünden izole edilen izolat PZR yöntemi ile L.
grayi olarak identifiye edilirken, manda sütlerinden elde edilen izotların ise L. seeligeri (n=2) ve L. grayi (n=1)
oldukları belirlendi. Ancak, süt örneklerinin hiçbirinde L. monocytogenes tespit edilmedi. Sonuç olarak, Sivas ilinde
satılan çiğ inek ve manda süt örneklerinin düşük bir oranının Listeria spp. ile kontamine olduğu belirlendi.
İnsanlarda hastalık oluşturan majör türün L. monocytogenes olması nedeni ile, Sivas ilinde satılan çiğ sütlerin bu
bakteri yönünden halk sağlığı sorunu yaratması ihtimalinin düşük olduğu görülmüştür. Ancak, düzenli kontrollerin
yapılması önem arz etmektedir. Listeria spp. is widely found in nature and the species pose a risk to public health. Particularly foods obtained
from animals (meat and meat products; milk and dairy products) pose a critical risk factor for the transmission of
Listeria to humans. Therefore, in this study, the presence of Listeria spp. in raw cow (n=50) and water buffalo
milks (n=50) that were sold in Sivas province was investigated by using ISO 11290-1 method. Listeria spp.
isolation rate was found as 4% (4/100) in overall raw milk samples. The isolates obtained from raw milk samples
were validated by using polymerase chain reaction (PCR). The Listeria spp. contamination rate of raw cow milk
was determined as 2% (1/50) and this rate was 6% (3/50) in water buffalo milk. It was determined that Listeria
spp. isolates from the raw cow milk was all L. grayi; for the isolates from raw water buffalo milks, the isolates were
identified as L. seeligeri (n=2) and L grayi (n=1) by PCR method. However, none of the milk samples was
contaminated with L. monocytogenes. Consequently, a low proportion of raw cow and buffalo milk sold in Sivas
province were contaminated with Listeria spp. Since the major Listeria specie that is causing disease in humans is
the L. monocytogenes, it was observed that the raw milks sold in Sivas province have a slight risk for public health.
However, regular monitoring is important for that matter.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
13Issue
1URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/50428/645718https://doi.org/10.30607/kvj.645718
https://hdl.handle.net/11630/9230
Collections
- Cilt 13 : Sayı 1 [13]