Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKeyvan, Erhan
dc.contributor.authorYurdakul, Özen
dc.contributor.authorŞen, Erdi
dc.date.accessioned2021-09-30T08:40:31Z
dc.date.available2021-09-30T08:40:31Z
dc.date.issued30.06.2020en_US
dc.identifier.citationKeyvan, E. , Yurdakul, O. & Şen, E. (2020). Staphylococcal Enterotoxins and Enterotoxigenic Staphylococcus aureus in Raw Milk: A Screening Study . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (2) , 104-109 . DOI: 10.30607/kvj.676080en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/52778/676080
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.676080
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9297
dc.description.abstractStaphylococcus aureus is one of the most important cause of foodborne intoxications in human beings. Staphylococcal enterotoxins (SEs) may lead to outbreaks because of taking food such as milk and dairy products. The aims of this study were to analyze the presence of staphylococcal enterotoxins and enterotoxigenic properties of the S. aureus isolates in 120 raw milk samples. One hundred and twenty raw milk samples were analyzed to detect SEs using the enzim-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Staphylococcal entertoxin genes (sea, seb, sec, sed, see) were analysed by polymerase chain reaction (PCR). In the current study, SEs were found 2 of 120 bulk tank milk samples. Totally 18 (38.3%) of 69 isolates were confirmed by PCR targeting nuc and coa genes in S. aureus. SEs genes were detected as 3 (16.6 %) of 18 S. aureus isolates. Staphylococcal enterotoxins in foods like milk and dairy products are the potential public health hazards. Surveillance programs and effective monitoring systems are required for controlling staphylococcal enterotoxins in raw milk.en_US
dc.description.abstractStaphylococcus aureus, insanlarda gıda kaynaklı zehirlenmelerin başlıca nedenidir. Stafilokokal enterotoksinler (SE'ler) ile kontamine süt ve süt ürünleri tüketimi salgınlara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 120 çiğ süt örneğinde S. aureus izolatlarının stafilokokal enterotoksinlerin ve enterotoksijenik özelliklerinin analiz edilmesidir. SE'leri saptamak için enzim bağlantılı immünosorban testi (ELISA) yöntemi kullanılarak yüz yirmi çiğ süt örneği analiz edildi. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile stafilokokkal entertoksin genleri (sea, seb, sec, sed, see) araştırıldı. Bu çalışmada, toplama tanklarından alınan 120 çiğ süt örneğinden 2’sinde SE tespit edilmiştir. Toplam 69 S. aureus izolatının 18'i (% 38.3) nuc ve coa genleri PCR yöntemi ile doğrulanmıştır. SE genleri, 18 S. aureus izolatının 3’ünde (%16,6) bulunmuştur. Süt ve süt ürünlerinde bulunan stafilokokal enterotoksinler halk sağlığı açısından potansiyel tehlikedir. Çiğ sütteki stafilokokal enterotoksinlerin kontrolü için sürveyans programları ve etkili izleme sistemleri gereklidir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.676080en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectRaw Milken_US
dc.subjectStaphylococcal Enterotoxinsen_US
dc.subjectStaphylococcus Aureusen_US
dc.titleStaphylococcal enterotoxins and enterotoxigenic staphylococcus aureus in raw milk: A screening studyen_US
dc.title.alternativeÇiğ sütte stafilokokal enterotoksinler ve enterotoksijenik staphylococcus aureus varlığının belirlenmesine yönelik bir tarama çalışmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojileri Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-2981-437Xen_US
dc.authorid0000-0001-7680-015Xen_US
dc.authorid0000-0002-5140-3833en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.startpage104en_US
dc.identifier.endpage109en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster