A method validation procedure for some quality parameters in goat milk
Citation
Karaaslan, İ. , Çamdeviren, B. , Özkan, H. & Yakan, A. (2020). A Method Validation Procedure for Some Quality Parameters in Goat Milk . Kocatepe Veterinary Journal , 13 (4) , 357-361 . DOI: 10.30607/kvj.783002Abstract
Goat milk has great importance in human health and nutrition. It may be used to manufacture wide variety of
products due to its chemical characteristics. In this study, an easy and quick method for the analysis of fat, fat-free
dry matter (FFDM), lactose, protein percentage, electrical conductivity, freezing point and density in milk was
validated. The repeatability values determined by the operators were 4.65 and 4.68 for lactose; 3.10 for protein,
4.38 and 4.33 for fat; 8.52 and 8.55 for FFDM. The same values for reproducibility were 4.78; 3.17 and 3.18; 4.38
and 4.39; 8.73 and 8.75, respectively. There was no significant difference between the data obtained by the
operators in all parameters subject to the study (P>0.05). Horwitz ratio (HorRat) was used as comparison for
reproducibility. HorRat values are required to be less than 2. HorRat values determined in all parameters
measured in this study were between 0.25 and 0.94. Finally, the expanded uncertainty and the combined standard
uncertainty were calculated. By the way, the present study provided a fast, and reliable protocol for these analysis.
Further research is needed to gain knowledge on the suitability and advantages of the usage of validated method
approach for different goat milk components. Keçi sütü insan sağlığı ve beslenmesinde büyük öneme sahiptir. Kimyasal özelliklerinden dolayı, keçi sütü, çok
çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılabilir. Bu çalışmada, Şam keçisinin sütündeki yağ, yağsız kuru madde (YKM),
laktoz, protein oranı, elektriksel iletkenlik, donma noktası ve yoğunluk analizi için kolay ve hızlı bir yöntem geçerli
kılınmıştır. Operatörler tarafından tespit edilen tekrarlanabilirlik değerleri, laktoz için 4.65 ve 4.68; protein için
3.10; yağ için 4.38 ve 4.33; YKM için 8.52 ve 8.55 olmuştur. Aynı değerler tekrarüretilebilirlik için sırasıyla, 4.78;
3.17 ve 3.18; 4.38 ve 4.39; 8.73 ve 8.75 olarak tespit edilmiştir. Çalışmaya konu olan tüm parametrelerde,
operatörler tarafından elde edilen veriler arasındaki farklılık önemli olmamıştır (P>0.05). Horwitz oranı (HorRat)
tekrar üretilebilirlik için karşılaştırma yapılmasında kullanılmıştır. HorRat değerlerinin 2'den küçük olması istenir.
Bu çalışmada ölçülen tüm parametrelerde belirlenen HorRat değerleri 0.25 ile 0.94 arasında olmuştur. Son olarak,
her bir parametre için birleşik belirsizlik ve genişletilmiş belirsizlik hesaplanmıştır. Böylelikle, bu çalışma, bazı süt
kalite parametrelerinin analizleri için hızlı ve güvenilir bir protokol sağlamıştır. Geçerli kılınmış yöntem
yaklaşımının kullanımının uygunluğu ve avantajları hakkında bilgi edinmek amacıyla, farklı keçi sütü bileşenleri için
daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
13Issue
4URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/56726/783002https://doi.org/10.30607/kvj.783002
https://hdl.handle.net/11630/9424
Collections
- Cilt 13 : Sayı 4 [17]