dc.contributor.author | Kaya, İsmet Burak | |
dc.contributor.author | Selçuk, Zehra | |
dc.date.accessioned | 2021-10-28T09:28:26Z | |
dc.date.available | 2021-10-28T09:28:26Z | |
dc.date.issued | 30.06.2021 | en_US |
dc.identifier.citation | Kaya, İ. B. & Selçuk, Z. (2021). Investigation of Availability of Dried Mulberry Pomace Instead of Barley for Ruminants . Kocatepe Veterinary Journal , 14 (2) , 177-186 . DOI: 10.30607/kvj.865918 | en_US |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/61139/865918 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.30607/kvj.865918 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/9592 | |
dc.description.abstract | In this study, it was aimed to determine the effect of substitution of barley with the different amounts of dried white mulberry pomace (DWMP) and dried red mulberry pomace (DRMP) on in vitro true digestibility (IVTD) values. The mixtures were formed as: barley (100%), DWMP (100%), DRMP (100%), barley+DWMP (75%+25%), barley+DWMP (50%+50%), barley+DWMP (25%+75%), barley+DRMP (75%+25%), barley+DRMP (50%+50%), barley+DRMP (25%+75%). There were no differences for IVTD, in vitro true dry matter digestibility (IVTDMD), and in vitro true organic matter digestibility (IVTOMD) values between barley and barley+DWMP (75%+25%). Although, IVTD, IVTDMD, and IVTOMD values of barley+DWMP (75%+25%) and barley+DWMP (50%+50%) were similar, the same digestibility values of the mixture containing barley+DWMP (50%+50%) were lower (P<0.05) than those of barley. While substitution of barley with DWMP increased (R2=0.7754) in vitro true neutral detergent fiber digestibility (IVTNDFD), substitution of barley with DRMP did not change IVTNDFD. In conclusion, due to nutrient composition and digestibility of DWMP, barley may be substituted with DWMP up to 50% in diets of livestock raised for meat or milk production. Further studies are needed to determine the effects of barley substitution with DWMP on in vivo digestibility, rumen fermentation, fattening performance or milk production. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, arpanın, kurutulmuş beyaz dut posası (KBDP) ve kurutulmuş kırmızı dut posası (KKDP) ile farklı düzeylerde ikamesinin in vitro gerçek sindirilebilirlik (IVGS) değerleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Karışımlar şu şekilde oluşturuldu: arpa (%100), KBDP (%100), KKDP (%100), arpa+KBDP (%75+%25), arpa+KBDP (%50+%50), arpa+KBDP (%25+%75), arpa+KKDP (%75+%25), arpa+KKDP (%50+%50), arpa+KKDP (%25+%75). Arpa ve arpa+KBDP (%75+%25) arasında IVGS, in vitro gerçek kuru madde sindirilebilirlik (IVGKMS) ve in vitro gerçek organik madde sindirilebilirlik (IVGOMS) değerleri açısından bir farklılık yoktu. Arpa+KBDP (%75+%25) ve arpa+KBDP (%50+%50)’ya ait IVGS, IVGKMS ve IVGOMS değerleri benzer olmasına karşın, arpa+KBDP (%50+%50) içeren karışımın aynı sindirilebilirlik değerleri arpaya göre daha düşük (P<0,05) bulundu. Bununla beraber, arpanın %25 düzeyinde KKDP ile ikamesine ilişkin IVGS değerleri arpanınkilerden daha düşüktü (P<0,05). Arpanın KBDP ile ikamesi in vitro gerçek nötral deterjan fiber sindirilebilirlik (IVGNDFS) değerini arttırırken (R2=0,7754), arpanın KKDP ile ikamesi IVGNDFS değerini etkilememiştir. Sonuç olarak, KBDP'nin besin madde bileşimi ve sindirilebilirlik değeri nedeniyle, arpa, et veya süt hayvanlarının rasyonlarında %50'ye kadar KBDP ile ikame edilebilir. Arpanın KBDP ile ikamesinin in vivo sindirilebilirlik, rumen fermentasyonu, besi performansı veya süt verimi üzerine etkilerini belirlemek için çalışmalara ihtiyaç vardır. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.doi | 10.30607/kvj.865918 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Barley | en_US |
dc.subject | In Vitro True Digestibility | en_US |
dc.subject | Dried Mulberry Pomace | en_US |
dc.subject | Ruminant | en_US |
dc.title | Investigation of availability of dried mulberry pomace instead of barley for ruminants | en_US |
dc.title.alternative | Ruminantlar için arpa yerine kurutulmuş dut posasının kullanılabilirliğinin araştırılması | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Kocatepe Veteriner Dergisi | en_US |
dc.department | Fakülteler, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-2383-9621 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-6060-4514 | en_US |
dc.identifier.volume | 14 | en_US |
dc.identifier.startpage | 177 | en_US |
dc.identifier.endpage | 186 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |