Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGürler, Zeki
dc.contributor.authorKaradaş, Erkan
dc.contributor.authorKozan, Esma
dc.contributor.authorÇelik, Hacı Ahmet
dc.contributor.authorBirdane, Mehmet Fatih
dc.contributor.authorKara, Recep
dc.contributor.authorAcaröz, Ulaş
dc.date.accessioned2021-11-05T07:33:57Z
dc.date.available2021-11-05T07:33:57Z
dc.date.issued30.06.2021en_US
dc.identifier.citationGürler, Z. , Karadaş, E. , Kozan, E. , Çelik, H. A. , Birdane, F. M. , Kara, R. & Acaröz, U. (2021). Somatik Hücre Sayısının ve Mevsimin Manda Süt Kalitesine Etkisinin Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 14 (2) , 268-273 . DOI: 10.30607/kvj.913058en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/61139/913058
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.913058
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9663
dc.description.abstractSütün somatik hücre sayısı (SHS), kimyasal kompozisyonu ve mikrobiyolojik kalitesi çiğ sütün genel kalitesi açısından en önemli özelliklerdir. Çalışmamızda manda sütlerinin mevsimsel olarak SHS, kimyasal kompozisyonu ve mikrobiyolojik kaliteleri ölçülmüş, bu parametreler üzerinde mevsim etkisi araştırılmıştır. SHS açısından yaz numunesi maksimum değeri 465000 adet/ml ile en yüksek seyrederken (ortalama 233500 adet/ml) genel olarak mikrobiyolojik kriterler açısından da yaz mevsimi numunelerinin toplam bakteri sayısı, Enterobacteriacea sayısı, koliform sayısı ve E. coli sayısı değerlerinin diğer mevsimlere göre yüksek olduğu görüldü. Kimyasal kompozisyon için ise süt yağı ve laktoz değerlerinin mevsimden etkilenmediği, ancak yaz numunelerinin protein, kuru madde ve yağsız kuru madde değerlerinin (sırasıyla ortalama değerleri %5.53, %18.83, %10.34) en yüksek düzeyde seyrettiği görülmüştür. Sıcak mevsimler açısından hijyen tedbirlerinin geliştirilmesi ve meme sağlığı açısından ek önlemler alınması gerektiği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe somatic cell count (SCC), chemical composition and microbiological quality of milk are the most important features in terms of overall quality of raw milk. In our study, the seasonal SCC, chemical composition and microbiological qualities of the milk obtained were measured, and the seasonal effect on these parameters was investigated. In terms of SCC, the maximum value of the summer sample was the highest with 465000 units/ml (average 233500 units/ml), while in terms of microbiological criteria, the total bacteria count, Enterobacteriacea count, coliform count and E. coli count values were found to be higher than other seasons. As for the chemical composition, it was observed that the milk fat and lactose values were not affected by the season, but the protein, dry matter and non-fat dry matter values of the summer samples (respectively average values 5.53%, 18.83%, 10.34%) were at the highest level. It is considered that hygiene measures should be developed in terms of hot seasons and additional measures should be taken in terms of udder health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.913058en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSomatik Hücre Sayısıen_US
dc.subjectSüt Kimyasıen_US
dc.subjectManda Sütüen_US
dc.subjectMevsimsel Etkien_US
dc.titleSomatik hücre sayısının ve mevsimin manda süt kalitesine etkisinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of effect of somatic cell count and seasons on buffalo milk qualityen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojileri Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-9037-2945en_US
dc.authorid0000-0001-8000-8499en_US
dc.authorid0000-0001-9473-6198en_US
dc.authorid0000-0002-7934-3123en_US
dc.authorid0000-0003-0026-800Xen_US
dc.authorid0000-0002-9257-7506en_US
dc.authorid0000-0002-1533-4519en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.startpage268en_US
dc.identifier.endpage273en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorGürler, Zeki
dc.contributor.institutionauthorKaradaş, Erkan
dc.contributor.institutionauthorKozan, Esma
dc.contributor.institutionauthorÇelik, Hacı Ahmet
dc.contributor.institutionauthorBirdane, Mehmet Fatih
dc.contributor.institutionauthorKara, Recep
dc.contributor.institutionauthorAcaröz, Ulaş


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster