Comparison of protein characteristics of some wheat varieties harvested in Turkey
Citation
Yalçın, S. & Maden, B. (2020). Türkiye’de Hasat Edilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Protein Özelliklerinin Karşılaştırılması . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 20 (3) , 441-447 . DOI: 10.35414/akufemubid.606621Abstract
Physical and rheological characteristics activity of five wheat varieties, harvested in Turkey, having
different origins including Tosunbey (Turkey) Adana-99 (Turkey) Negev (Israel), Esperia (Italy) and
Bezostaya-1 (Russia) were investigated in this study. For this purpose, L*, a* and b* color values,
thousand grain weight of wheat samples, protein content, gluten index value, zeleny sedimentation
value, alveograph properties and falling number value of flours milled from these samples were
analyzed. Bezostaya-1, Esperia and Negev wheat samples showed lower brightness and yellowness and
higher redness compared to Tosunbey Adana-99 wheat samples. Among wheat samples, Esperia had
the highest thousand grain weight. Adana-99 wheat flour had the higher gluten index value, zeleny
sedimentation value and α-amylase activity compared to other wheat flours. Alveograph properties
showed that tenacity (P) strength (W) and elasticity (Ie) of Adana-99 wheat flour were higher than
those of other wheat flours. α-amylase activity of Bezostaya-1 wheat flour was lower than that of other
wheat flours. As a consequence, Adana-99 wheat flour had the best protein quality and high α-amylase
activity. Bu çalışmada, Tosunbey (Turkey), Adana-99 (Turkey), Negev (İsrail), Esperia (İtalya) ve Bezostaya-1
(Rusya) gibi farklı menşeili Türkiye’de hasat edilen 5 buğday çeşitinin fiziksel ve reolojik özelliklei
incelenmiştir. Bu amaçla, bu örneklerden öğütülen unların L*, a* ve b* renk değerleri, bin tane ağırlığı,
protein içeriği, gluten index değeri, zeleny sedimantasyon değeri, alveograf özellikleri ve düşme sayısı
analiz edilmiştir. Bezostaya-1, Esperia ve Negev buğday çeşitleri, Tosunbey ve Adana-99 çeşitlerine
kıyasla düşük parlaklık ve sarılık ve yüksek kırmızılık göstermiştir. Buğday örnekleri arasında, Esperia en
yüksek bin tane ağırlığı değerini vermiştir. Adana-99 buğday unu, diğer buğday unlarına kıyasla yüksek
gluten indeks değeri, zeleny sedimentasyon değeri ve α-amilaz aktivitesi göstermiştir. Alveograf
özelliklerine göre, Adana-99 buğday unun yapışkanlık (P), stabilite (W) ve elastikiyet (Ie) değerleri diğer
unlardan yüksek bulunmuştur. Bejostaja-1 buğday ununun α-amilaz aktivitesi diğer unlarınkinden
düşüktür. Sonuç olarak, Adana-99 buğday unu en iyi protein kalitesi ve en yüksek α-amilaz aktivitesini
göstermiştir
Source
MakaleVolume
20Issue
3URI
https://doi.org/10.35414/akufemubid.606621https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1172621
https://hdl.handle.net/11630/9668
Collections
- Cilt 20 : Sayı 3 [20]