182 numaralı ceraim defterine göre Selanik vilayeti’nde suç ve asayiş (1905-1909)
Özet
Selanik vilayetinde, Türklerle birlikte Bulgar, Rum, Ulah, Sırp, Arnavut, Yahudi ve Kıbtiler bir arada yaşamaktadır. Çok dinli, çok kültürlü, yapısının yanında bölgenin ekonomik gücü, ulaşım imkanları, şehrin; stratejik önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, Selanik vilayetinde meydana gelen suçların haritası ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda cinayet, yaralama, darb, hırsızlık, gasb, kaybolma, firar, bölgedeki silahlanma, eşkıyalık ve komitacılık gibi adi suçlar incelenmiştir.
Selanik gündelik suçların yanı sıra siyasi olayların da beşiği olmuştur. Bu dönemde Hüseyin Hilmi Paşa Rumeli Umumi Müfettişliği (1902-1908) görevine atanmıştır. Mürzsteg kararları ve jandarma teşkilatındaki düzenlemeler ile bölgedeki asayiş sağlanmaya çalışılmıştır. Mürzsteg kararlarına göre Makedonya; Manastır, Selanik, Üsküp, Drama ve Serez olmak üzere beş bölgeye ayrılmış, her bölgeye birer tane olmak üzere jandarma taburu yerleştirilmiştir. Bu bölgelerin her biri bir Avrupa devletinin kontrolüne bırakılarak bölgenin güvenliği sağlanmaya çalışılmıştır. Selanik vilayetinde gündelik bir sorun olarak görülen suç adeta uluslararası bir boyut kazanmıştır.
Çalışmanın temel kaynağını Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde yer alan 182 Numaralı Ceraim Defterinde mevcut Selanik’e dair suç ve asayiş ile ilgili belgeler oluşturmuştur. Ek olarak araştırmayla ilgili diğer kaynaklara da müracaat edilmiştir. In the province of Thessaloniki, Bulgarian, Greek, Vlach, Serbian, Albanian, Jewish and Kibtis live together with the Turks. In addition to its multi-religious, multi-cultural structure, the region's economic strength, transportation opportunities and strategic importance are important. In this study, it is tried to put forward the map of the crimes that occurred in Thessaloniki province. Murder, wounding, coup, theft, gasb, disappearance, desertion, armament in the region, banditry, criminal crimes such as comitism are examined.
Thessaloniki has been the cradle of political as well as daily crimes. During this period, Hüseyin Hilmi Paşa was appointed as the General Inspector of Rumelia (1902-1908). With the decisions of Mürzsteg and regulations in the gendarmerie organization, it was tried to ensure public order in the region. According to the Mürzsteg decisions, Macedonia was divided into five regions: Monastery, Thessaloniki, Skopje, Drama and Serres, and one gendarmerie battalion was placed in each region. These regions were left under the control of the European state and the security of the region was tried to be ensured. The crime, which is seen as a daily problem in the province of Thessaloniki, has gained an international dimension.
The main source of the study was the documents related to the crime and public order of Thessaloniki in the Ottoman Archives of the Prime Ministry. In addition, other sources related to the research were also consulted.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/9881Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]