Tüketime sunulan piliç etlerinde campylobacter jejunı, campylobacter colı ve campylobacter ları varlığının araştırılması
Abstract
Dünya’da gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar arasında en yaygını olarak rapor edilen Campylobacter spp.’nın kanatlı barsak florasında yüksek düzeyde bulunmasının yanında, sığır ve koyun gibi çiftlik hayvanlarının barsak florası da uygun ortam oluşturmaktadır.Yapılan bu çalışmada Kasım 2020- Şubat 2021 tarihleri arasında Afyonkarahisar il merkezinde satışa sunulan piliç etlerinde (But, Göğüs, Kanat) Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari suşları Real Time PCR yöntemi ile araştırılmıştır. Bu amaçla 30 adet piliç kanat, 27 adet piliç but eti, 24 adet piliç göğüs eti örneği olmak üzere toplam 81 numune analize alınmıştır. Yapılan çalışmada tüm örneklerin %18,52 (15/81)’sinin Campylobacter ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. C. jejuni, kanat etlerinde %13,33 (4/30), but etlerinde %7,41 (2/27) oranında saptanmış olup, göğüs etlerinde tespit edilmemiştir. C. coli kanat etlerinde %3,33 (1/30), but etlerinde % 25,93 (7/27), göğüs etlerinde %4,17 (1/24) seviyesinde tespit edilmiştir. C. lari, tüm piliç parça etlerinde (kanat, göğüs ve but) tespit edilmemiştir. Halk sağlığını tehdit eden önemli zoonozlar arasında yer alan Campylobacter enfeksiyonları tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Özellikle Campylobacter jejuni’nin kanatlı hayvanlarının barsak florasının normal üyesi olması sebebiyle özellikle mezbahalarda kesim sırasında hijyen kurallarına ve çapraz kontaminasyona dikkat edilmesi önerilmektedir. In todays World, the most common reported bacterial food diseases is caused by Campylobacter spp. According to researches, Campylobacter spp. can be found in broilers intestinal flora, also farm animals like sheep and cows intestinal flora provides suitable habitat for Campylobacter spp. In this thesis, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and Campylobacter lari were searched in broiler meat (chiken breast, wing, legs) which were sold in between November 2020 – February 2021 by using Real Time PCR methodology. For this purpose, 30 chicken wings, 27 chicken legs, 24 chicken legs, total 81 sample were analyzed. In this research, it is discovered that 18 % (15/81) of samples are contaminated by Campylobacter spp. C. jejuni was found in 13,33 % (4/30) of chicken wings, 7,41 % (2/27) of chicken legs but it was not found in any of chicken leg samples. C. coli was found in 3,33 % (1/30) of chicken wings, 25,93 % (7/27) of chicken legs and 4,17 % (1/24) of chicken breasts. C. lari was not found in any of samples. Campylobacter infections, which are considered as zoonosis that threatening public health, are very common in the world. Especially, due to the fact that Campylobacter jejuni is a normal member of the intestinal flora of poultry, hygiene rules during slaughter, especially in slaughterhouses; It is recommended to pay attention to cross contamination.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]