Et ve süt ürünleri işletmelerinde üretim alanlarında mikrobiyolojik hava kalitesinin mevsimsel olarak belirlenmesi
Abstract
Bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren bir et ve bir süt işletmesinin farklı üretim alanlarından ve dış ortam havasından dört mevsim hava numuneleri alınarak havadaki mikroorganizmaların seviyesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla et işletmesinden ve süt işletmesinden birer dış ortam havasından, dörder adet üretim alanlarından olmak üzere toplam 10 noktadan örnekleme yapılmıştır. Sonuçlar üzerinde mevsimsel etkileri gözlemleyebilmek için örnekleme işlemi dört mevsim tekrarlanmıştır. Alınan numuneleri hızlı bir şekilde ve uygun koşullarda laboratuvar ortamına getirilerek analizleri yapılmış ve sonuçlar ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Yaptığımız bu çalışma sonucunda mevsimsel değişimlerle birlikte işletmelerde dış ortam ve farklı üretim alanlarında maya, küf ve bakteri seviyelerinin de değiştiği tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı maksimum 2000 kob/m³ olarak sonbahar mevsiminde kaşar peyniri üretim odasında tespit edilmiştir. Ortalama en yüksek değer ise et işletmesinde 508 kob/m³ olarak yaz mevsiminde, süt işletmesinde ise 762 kob/m³ olarak sonbahar mevsiminde tespit edilmiştir. Çalışmamız süresince her iki işletmenin iç ve dış ortam havalarında maya ve küf sayısı 0-460 kob/m³ aralığında değiştiği tespit edilmiştir. Maksimum maya ve küf seviyesi 460 kob/m³ olarak ilkbahar mevsiminde süt işletmesinde bulunan kaşar peyniri üretim odasında tespit edilmiştir. This study aims to determine the level of airborne microorganisms in the air by taking four seasonal air samples of a meat and dairy company operating in the province of Afyonkarahisar. For this purpose, a total of 10 points were sampled from the meat industry and the dairy industry, one outdoor atmosphere, four production areas. The sampling process was repeated four seasons to observe seasonal effects on the results. The samples taken were brought to the laboratory environment quickly and under appropriate conditions and analyzed, and the results were evaluated separately. As a result of this study, with seasonal changes, the levels of yeast, mold and bacteria have also changed in businesses in the external environment and in different areas of production. As a result of our study, the total number of aerobic mesophilic bacteria was found to be a maximum of 2000 cfu/m3 in the cheddar cheese production room in the autumn season. The highest average value in the meat business was 508 cfu/m3 in the summer and in the dairy business at 762 cfu/m3 in the autumn. During our work, it was found that the number of yeast and mold varied between 0-460 cfu/m3 in the indoor and outdoor environments. The maximum yeast and mold level has been detected as 460 cfu/m3 in the cheddar cheese production room in the dairy farm in the spring season.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]