Akreditif işlemlerinde evrak incelemesine ilişkin alternatif ilkelerin etkileri
Citation
Kula, V . (2001). AKREDİTİF İŞLEMLERİNDE EVRAK İNCELEMESİNE İLİŞKİN ALTERNATİF İLKELERİN ETKİLERİ . Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 3 (1) , 29-44Abstract
Bu çalışmada, öncelikle uluslararası ticarette bir ödeme aracı olan akreditifin işleyişi, avantaj ve dezavantajları alternatif ödeme araçları ile kıyaslayarak ele alınmıştır. Akreditif işleyişinde en önemli unsur olan ihracatçı tarafından hazırlanan dokümanların akreditif şartlarına uyup uymadığı hususu uygulamada devamlı sorun olagelmiştir.
Çalışmada bankalarca yapılan doküman incelenmesinde benimsenen iki alternatif ilke olan “kesin kez uygunluk” ilkesi ile “esas itibarı ile uygunluk” ilkesinin içeriği açıklanmış; bu ilkelerin her birinin benimsenmesinin ihracatçılar açısından ortaya koyduğu sonuçlar ele alınmıştır, “kesin kez uygunluk” ilkesi, evraklardaki çok küçük hataları öne sürerek ödemeyi ret etme sonucuna götürebildiğinden, akreditif işleyişini ihracatçılar açısından temkinle yaklaşılması gereken duruma getirmektedir. İhracatçılar bu açıdan, belki de malların üretilip hazırlanmasında gösterdikleri özenden daha fazlasını evrak hazırlamada göstermek zorundadırlar.
Source
Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi DergisiVolume
3Issue
1Collections
- Cilt 3 : Sayı 1 [16]