DİYABET HASTALARININ BESLENMESİNDE BESİN DESTEK ÖĞESİ OLARAK KULLANILAN BİTKİ VE BAHARATLAR
Özet
Günümüzde bazı hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Böyle hastalıklar
arasında dikkat çekenlerden biri karbonhidrat toleransının bozulması yani Diabetes
Mellitus’dur. Diabetes Mellitus, tüm dünyada en sık rastlanan endokrin hastalığıdır.
Dünya Sağlık TeĢkilatı (WHO), 2025 yılında 300 milyondan fazla insanın diyabetik
olacağını ileri sürmektedir. Ülkemizde Diyabet hastalığı bu kadar yaygın hale
gelmiĢken, bu tezin yapılmasındaki amaç, tedavi sürecinde uygulanan değiĢik bitki ve
baharat türlerinin etki mekanizmasını araĢtırmak ve bu bitki ve baharatların diyabet
hastalarının beslenmesindeki yeri ve öneminin tespitidir.
Diabetes Mellitus kontrol ve takibinde ilaç, diyet ve beslenmeye destek amacıyla bitki
ve baharatlar kullanılmaktadır. Diyabet hastalarının beslenmesinde bitki ve baharatlar
ilk çağlardan beri kullanılmaktadır ki beslenmeye takviye bitki ve baharat kullanımı
Türkiye ve Dünya’da yaygın bir gelenek haline gelmiĢtir.
Bu tezde, diyabet hastalarının beslenmesinde Besin destek öğesi olarak kullanılan, Bitki
ve baharatların etkileri üzerine Ülkemizde ve dünyada yapılan araĢtırmalara yer
verilmiĢtir. Bu konuda bilgilenmek isteyenlere de yardımı olması amaçlanmıĢtır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6310Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]