Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAslan, Recep
dc.contributor.authorÇetingül, İbrahim Sadi
dc.contributor.authorYıldız Gülay, Özlem
dc.contributor.authorGülay, Mehmet Şükrü
dc.contributor.authorErden Kızılırmak, Filiz
dc.date.accessioned2023-09-04T12:39:47Z
dc.date.available2023-09-04T12:39:47Z
dc.date.issued31.12.2021en_US
dc.identifier.citationErden Kızılırmak, F. , Aslan, R. , Çetingül, İ. S. , Gülay, Ö. Y. & Gülay, M. Ş. (2021). Risk of Heavy Metal Contamination in Krill Oils . Kocatepe Veterinary Journal , 14 (4) , 408-414 . DOI: 10.30607/kvj.960071en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/64946/960071
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10601
dc.description.abstractDifferent omega-3 sources have been widely used as a portion of supplementary food in recent years. One of the popular sources of omega-3 fatty acids is krill oil. It is readily available and commonly being used in developed countries. Thus, the aim of the current study was to examine the contents of commercially available krill oils sold in the markets. For this purpose, the free-fatty acid levels, peroxide contents, and the presence of some heavy metals were determined for commercially available krill oils. A total of 11 different krill oil brands randomly selected and purchased from different pharmacies. The chemical analysis was carried out at a food analysis laboratory that has been accredited by the Turkish Accreditation Agency. Our results indicated that the fatty acid contents of the commercial krill oils tested varied to quite an extent, but within the tolerable limits in 10 out of 11 samples. The peroxide content of the samples differed from 10 to 30 meq O2/kg-oil. The mercury (0.1 mg/kg) and cadmium (1.0 mg/kg) levels were up to the standard limits set by Codex Alimentarius for food supplements. On the other hand, all products tested contained more than the tolerable limits of lead (0.08 mg/kg), and only 1 sample had arsenic levels measured below acceptable limits (0.1 mg/kg). As a result, none of the krill oil collected through random sampling could provide the required European Union standards. It suggests that the manufacturers overlooked some issues while producing krill oils. This may pose a potential threat to public health in the long term.en_US
dc.description.abstractSon yıllarda gıda takviyesi olarak farklı omega-3 kaynakları yaygın olarak kullanılmaktadır. Omega-3 yağ asitlerinin popüler kaynaklarından biri de kril yağıdır. Kolayca temin edilebilir olan bu yağlar, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, mevcut çalışmanın amacı, piyasada bulunan kril yağlarının genel özelliklerini incelemektir. Bu amaçla ticari olarak temin edilebilen bazı krill yağlarında serbest yağ asidi seviyeleri, peroksit içerikleri ve bazı ağır metallerin varlığı araştırılmıştır. Farklı eczanelerden rastgele seçilen ve satın alınan toplam 11 kril yağı markasından alınan numunelerin kimyasal analizleri Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş bir gıda analiz laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, test edilen ticari kril yağlarının yağ asidi içeriğinin oldukça büyük ölçüde değişse de 11 numuneden 10'unda tolere edilebilir sınırlar içinde olduğunu göstermiştir. Numunelerin peroksit içeriği, 10 ila 30 meq O2/kg-yağ arasında bulunmuştur. Civa (0,1 mg/kg) ve kadmiyum (1,0 mg/kg) seviyeleri, gıda takviyeleri için Codex Alimentarius tarafından belirlenen standart limitleri içerisindeydi. Öte yandan, test edilen tüm ürünler, tolere edilebilir kurşun sınırlarından (0,08 mg/kg) daha fazlasını içerirken, yalnızca 1 numunede kabul edilebilir sınırların (0,1 mg/kg) altında arsenik seviyeleri görüldü. Sonuç olarak, rastgele örnekleme yoluyla toplanan kril yağlarının hiçbiri gerekli Avrupa Birliği standartlarını sağlayamadı. Bu durum üreticilerin kril yağları üretirken bazı konuları gözden kaçırdığını düşündürmektedir. Bu, uzun vadede halk sağlığı için potansiyel bir tehdit oluşturabilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.960071en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFatty Acid Compositionen_US
dc.subjectHeavy Metal Contaminationen_US
dc.subjectKrill Oilen_US
dc.subjectPeroxide Levelsen_US
dc.subjectYağ Asidi Bileşimien_US
dc.subjectAğır Metal Kirliliğien_US
dc.subjectKrill Yağıen_US
dc.subjectPeroksit Seviyelerien_US
dc.titleRisk of heavy metal contamination in krill oilsen_US
dc.title.alternativeKrill yağlarında ağır metal kontaminasyon riskien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-7541-0405en_US
dc.authorid0000-0002-7608-6176en_US
dc.authorid0000-0001-6218-3568en_US
dc.authorid0000-0002-4960-1152en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.startpage408en_US
dc.identifier.endpage414en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorAslan, Recep
dc.contributor.institutionauthorÇetingül, İbrahim Sadri


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster